Útěk z potápějící se lodi? Ale houby, říká Petr Gazdík k odchodu z čela hnutí STAN

Gazdík: S našimi senátory Jiřím Drahošem a Mikulášem Bekem chci připravit vizi školství (zdroj: ČT24)

Končící předseda hnutí Starostů a nezávislých nehodlá na svém rozhodnutí uzavřít kapitolu svého předsednictví. Na otázku v Událostech, komentářích, zda se svým odchodem nesnaží zachránit STAN, jehož průzkumy volebních preferencí kolísají pod pětiprocentní hranicí, se jen usmál se slovy: „Ale houby.“

„Budu dál členem Starostů a nezávislých a veškeré své schopnosti a síly budu dávat ve prospěch toho hnutí,“ dodal Gazdík ke svým budoucím záměrům. Podle jeho slov hnutí nikdy nebylo budováno jako uskupení jednoho muže. „Vždycky nás ho řídilo víc, byť já jsem byl formálním předsedou,“ uvedl. Právě vícero silných osobností dávalo podle jeho slov hnutí vždy sílu.

Otázka preferenčních průzkumů pro Gazdíka není nijak určující. „Před volbami nám průzkumy dávaly dvě až tři procenta a my jsme se do sněmovny dostali. V senátních volbách nikdo nepředpokládal, že my budeme nejsilnější klub a my ho máme, v komunálních volbách jsme nejsilnější ze sněmovních stran,“ prohlásil Gazdík s poznámkou, že není dobré věřit všem průzkumům, obzvlášť liší-li se mezi sebou o mnoho procent.

Preference STAN v listopadových průzkumech
Zdroj: ČT24

Od svého konce na postu předsedy si slibuje příchod nového stylu, který přinese jeho nástupce. Kdo by to měl být, je pro Gazdíka záležitostí nadcházející debaty do dubnového sněmu. „Nejsme hnutím jednoho muže, netrpíme personální nouzí na rozdíl od jiných stran,“ podotkl v Událostech, komentářích.

Konkrétně se chce Gazdík nyní věnovat oblasti školství. „Společně s naším předsedou senátního školského výboru panem profesorem Drahošem, s rektorem brněnské univerzity a naším senátorem Bekem bych rád dal dohromady vizi českého školství,“ předeslal. Jeho cílem je, aby se absolvent jakékoli školy byl schopen učit dál novým věcem, protože jen málokdo v dnešní době vydrží se znalostmi, které nabral ve své škole.

Že chce Petr Gazdík skončit jako předseda Starostů a nezávislých oznámil ve čtvrtek serveru Aktuálně.cz. Hnutí podle něj potřebuje nový impulz. Avizoval, že příští týden navrhne širšímu vedení STAN, aby zkrátilo funkční období předsednictva a v dubnu se uskutečnil volební sjezd.

Profil Petra Gazdíka
Zdroj: ČT24

Gazdík hnutí Starostů a nezávislých založil a vede ho od roku 2009. Funkce předsedy se už jednou vzdal a v roce 2014 STAN převzal liberecký hejtman Martin Půta. V listopadu stejného roku ale Půta z funkce odešel kvůli podezření z přijetí úplatku a ze zneužití pravomoci a Gazdík jako místopředseda znovu převzal vedení Starostů. Později byl opětovně zvolen předsedou.