Největší panoramatická fotografie Prahy teď nabízí detailní rozhled po hlavním městě i on-line

Gigapanorama Prahy v podobě 360° fotografie pořízené Jeffreym Martinem ze Staroměstské radnice má nově svoji on-line verzi. Celkem šedesát metrů dlouhý a tři metry vysoký snímek už mohla veřejnost vidět letos v červnu na holešovickém Výstavišti. O možnosti postavení speciálního pavilonu v pražské Stromovce, kde by tištěná verze mohla být vystavená, autoři projektu stále jednají.

K internetové verzi obří fotografie společnost Fujitsu, která za projektem stojí, společně s pražským vývojářským start-upem připravila také virtuální realitu doplněnou o videa a doprovodné informace.

„Každý si odteď může otevřít webovou stránku www.gigapanorama.cz a celou finální podobu fotky si prohlédnout, rozkliknout a jakkoliv v ní zoomovat. Virtuální realita snímku pak poskytuje ještě další videa, fotky i přenos do další 360° fotografie,“ uvedl Filip Snášel ze společnosti Fujitsu.  

Panorama umožňuje pohled na velký detail, v tomto případě kostelu Matky Boží před Týnem
Zdroj: gigapanorama.cz/Jeffrey Martin

Prezentace snímku v on-line prostředí je podle Snášela nyní hlavní způsob, jak fotografii představit veřejnosti. Firma Fujitsu nechala v minulosti vypracovat architektonickou studii, která pracuje s umístěním panoramatu do pavilonu, který by vznikl ve Stromovce.

Potenciální místa výstavby v parku jsou tři. „Byli bychom velice rádi, kdyby fotka mohla být někde dlouhodobě vystavena. Kvůli tomu, že se obměnilo složení radnice, budeme muset ale začít nová jednání,“ dodal Snášel.

Tři dny focení a čtyři měsíce zpracovávání

Fotografické panoráma Prahy pořídil fotograf Jeffrey Martin, který se specializuje na 360° snímky. Vytvořil ho ze střechy Staroměstské radnice při jejích opravách. Samotné focení zabralo tři dny, následné zpracování trvalo čtyři měsíce.

Fotograf Jeffrey Martin: V Praze je snadné vyfotit krásnou fotku (zdroj: ČT24)

Fotografie má celkem 405 gigapixelů. Ve vytištěné podobě je 60 metrů dlouhá, tři metry vysoká a je umístěna do kruhové konstrukce o průměru 16 metrů. Snímek mohli zájemci vidět letos v červnu na holešovickém Výstavišti v rámci festivalu Maker Faire, na kterém prezentovaly své výrobky a vynálezy téměř dvě stovky organizací a nadšenců.