V Praze, Českých Budějovicích i Temelíně se rozsvítily vánoční stromy

Na Staroměstském náměstí v Praze se rozsvítil vánoční strom. Dvaadvacetimetrový kolos podťali na Liberecku, zdobí jej čtyři a půl kilometru dlouhý světelný řetěz a zlatá hvězda. Ve většině krajských měst rozsvítí vánoční stromy až na první adventní neděli. Kromě Prahy se v sobotu rozsvítil i v Českých Budějovicích, kde mají dvanáctimetrovou korejskou jedli. Letos poprvé mají vánoční výzdobu i některé elektrárny.

Zájem lidí o slavnostní rozsvícení stromu byl tak velký, že policie musela uzavřít Kaprovu i Železnou ulici. Vánoční smrk se bude na Staroměstském náměstí rozsvěcet každou hodinu až do půl desáté večer, a to každý den až do Tří králů, kdy skončí i samotné vánoční trhy.

Události: Trhy na Staroměstském náměstí ozdobil vánoční smrk (zdroj: ČT24)

Pomocí silných projektorů se na chladicí věži jaderné elektrárny Temelín rozsvítil 150 metrů vysoký vánoční strom. Podobně to vypadá i na dalších elektrárnách v Dukovanech, Prunéřově, Mělníce a Ledvicích. Stromy tam budou zářit po celou noc až do rána, znovu se pak rozsvítí i v neděli večer.

V neděli se vánoční stromy – po Praze a Českých Budějovicích – rozsvítí i v ostatních krajských městech.

Na období adventu a vánočních svátků se chystá také policie, která uplatní obdobná bezpečnostní opatření jako v předchozích letech. Zúčastní se jich stovky policistů denně, podle potřeby budou vybaveni i dlouhými zbraněmi.