Místo poukázek zase sociální dávky. Senát navrhuje, aby senioři a nemocní dostávali znovu peníze

Senát chce rozšířit okruh lidí, kteří by třetinu až dvě třetiny příspěvku na živobytí nedostávali v poukázkách, ale znovu výhradně v penězích. Nově by do tohoto okruhu měly patřit osoby nejvíce postižené a lidi o ně pečující. Horní komora tak ve čtvrtek upravila novelu o hmotné nouzi, kterou se bude muset zabývat sněmovna.

Senátoři schválili také zpřesnění novely, podle něhož by doplatek na bydlení mohli v případě potřeby získat lidé ze zařízení služby následné péče. Souhlasilo s tím i ministerstvo práce a sociálních věcí.

Horní komora také doporučila z novely odstranit ustanovení, podle něhož by příspěvky na dietní stravování měly být vypláceny v hotovosti. Podle předsedy sociálního výboru Lumíra Kantora (KDU-ČSL) by to neúměrně zatížilo úřady práce.

Poslankyně ANO Jana Pastuchová za předkladatele novely namítala, že úřady práce mohou o vyplácení dávky v penězích rozhodovat v případech hodných zvláštního zřetele.

Poukázky se povinně rozdávají necelý rok

Úřad práce musí dávat potřebným lidem poukázky od loňského prosince. Zákonodárci toto opatření zavedli ve snaze zamezit zneužívání dávky. Lidé, kteří pobírají příspěvek na živobytí přes půl roku v posledním roce, dostávají v poukázkách 35 až 65 procent této dávky.

Za poukázky si mohou koupit potraviny, základní drogistické potřeby, dětské a lékárenské zboží, školní potřeby a oděvy, nikoli cigarety nebo alkohol.

Autoři novely tvrdí, že povinné poukázky v praxi zvýšily byrokracii a přinesly některým lidem problémy v obcích, kde získání zboží za poukázky není dostupné. Poukazovali rovněž na přeprodej poukázek pod cenou.

Nově by dávku v penězích měli dostávat lidé s těžkým a nejtěžším zdravotním postižením, invalidé ve třetím stupni a senioři starší 70 let. Výhradně v hotovosti by se měly vyplácet také částky na živobytí zvýšené kvůli dietnímu stravování. Pouze v penězích mají dávku dostávat lidé s příspěvkem na živobytí do 500 korun měsíčně, lidé, kteří jsou celý měsíc v nemocnici, a lidé s omezenou svéprávností.