Noví senátoři dostali osvědčení o zvolení, musí ještě složit slib

Osvědčení o letošním zvolení dostalo 23 z 25 senátorů, kteří vzešli z finále říjnových voleb. Chyběli Přemysl Rabas (za hnutí Senátor 21) a staronový senátor občanské demokracie Jaroslav Zeman. Oba své dekrety obdrží později.

Mandátu se všichni noví a staronoví senátoři budou moci naplno ujmout až po složení ústavou předepsaného slibu. Předpokládá se, že tak učiní ve středu.

Dekret o zvolení už před týdnem dostal bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš (za STAN), neboť byl podobně jako zlínský hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL) zvolen senátorem už v prvním kole. Také Čunek při slavnostním předávání dekretů chyběl a obdržel jej až posléze.

Složení slibu bude jedním z prvních bodů první povolební schůze horní komory, na níž mají senátoři mimo jiné zvolit nového předsedu a místopředsedy. Rozhodnout také o rozřazení do senátních výborů a komisí. 

Nezvyklá volba

Senát poprvé za 22 let své existence zřejmě bude vybírat předsedu ze tří kandidátů. Důvodem je to, že se senátorské kluby, z nichž žádný nemá jednoznačně navrch, na rozdíl od předchozích let nedokázaly shodnout na jednom adeptovi.

Osmnáctičlenné kluby občanských demokratů a Starostů do klání o místo v čele horní komory nominovaly Jaroslava Kuberu (ODS), který byl místopředsedou Senátu, a místopředsedu STAN Jana Horníka. Patnáctičlenný klub KDU-ČSL navrhl nynějšího šéfa senátního evropského výboru Václava Hampla.