Lékaři mají od července 2019 povinně odesílat část neschopenky elektronicky, schválila vláda

Vláda schválila novelu zákona o nemocenském pojištění, podle kterého mají lékaři od července 2019 začít část neschopenek vyplňovat elektronicky. Ministerstvo práce označilo změnu za první etapu zavádění e-neschopenek. Právě v červenci má skončit tzv. karenční doba a zaměstnanci budou mít opět proplacené i první tři dny nemocenské. Zaměstnavatelé to ale podmiňovali právě zavedením e-neschopenek, aby mohli své nemocné lépe kontrolovat.

„Je to v rámci dohod koalice,“ komentoval premiér Andrej Babiš schválení normy. Ministryně sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) podle něj slíbila, že systém bude do poloviny příštího roku funkční. Jenomže výsledný návrh ostře kritizují jak zaměstnavatelé, tak lékaři.

Lékaři sice mohou neschopenky posílat elektronicky už od roku 2010, dělá to ale jen zlomek. Většina lékařů zasílá tiskopisy poštou, na což má tři pracovní dny. Informaci o začátku či konci pracovní neschopnosti tedy správa sociálního zabezpečení může dostat až s týdenním zpožděním, což podle ministerstva ztěžuje kontrolu.

Nově by museli doktoři posílat oznámení o začátku a konci pracovní neschopnosti povinně jen elektronicky, a to nejpozději další pracovní den. Zaměstnavatelé by pak žádali elektronicky o informace a ČSSZ by jim od osmi dnů po obdržení žádosti oznámila, že je zaměstnanec na neschopence, kde pobývá a léčí se a jaké má vycházky. Stejně tak i adresu lékaře, který neschopenku vystavil.

Jenže zaměstnavatelé toto řešení ostře kritizují. Svaz průmyslu a dopravy požadoval, aby firmy nemusely o informace žádat a dostávaly je rovnou. Podle Hospodářské komory navíc hrozí, že řada starších praktiků kvůli povinné elektronické komunikaci odejde do důchodu.

Sdružení praktických lékařů zase v připomínkách uvedlo, že změna očekávaný efekt nepřinese a pouze přibude administrativa. Lékařská komora pak označila navrhovaný postup za nesystematický a trvá na jeho zamítnutí. Poukázala na to, že stejný princip už se jednou odmítl s tím, že se vypracuje ucelený model.

Pozastavený a odložený projekt ve sněmovně zachrání přílepek

Projekt e-neschopenek se má podle dosud platného zákona spustit od ledna 2019 a má být součástí jednotného informačního systému resortu. Práce na něm zastavila bývalá ministryně první Babišovy vlády Jaroslava Němcová (ANO). Podle ní se elektronické neschopenky kvůli nepřipravenosti nedaly od příštího roku stihnout.

Kabinet proto v červnu schválil návrh na jejich vyškrtnutí ze zákona s tím, že od roku 2021 by měl fungovat úplně nový projekt. Tento odklad ale zákonodárci nestihnou projednat. Ve sněmovně proto poslanci ČSSD navrhli takzvaný přílepek k novele o lékařské posudkové službě, podle něhož by se měl projekt odložit na leden 2020.