Dodatečné komunální volby připadnou na závěr ledna. Hlasovat se bude v 17 obcích

Dodatečné komunální volby se uskuteční v 17 obcích příští rok 26. ledna. Volby se budou konat tam, kde letos v říjnu neproběhly volby v řádném termínu kvůli nedostatečnému počtu kandidátů. V některých obcích dokonce nekandidoval vůbec nikdo.

Dodatečné volby se budou konat v Děkově, Litichovicích, Kadlíně, Klukách a Roblíně ve Středočeském kraji; Horšicích, Němčovicích a Skomelnu v Plzeňském kraji; Dlouhé Lhotě, Lipovci a Hodějicích v Jihomoravském kraji; Stříteži a Ždírci na Vysočině; Němčicích v Jihočeském kraji; Tatobitech v Libereckém kraji; Kbelnici v Královéhradeckém kraji a Vísce u Jevíčka v Pardubickém kraji. 

Kandidátky mají být podle ministerstva vnitra podány do 21. listopadu. Od říjnového termínu voleb stojí v čele těchto 17 obcí správci stanovení ministerstvem vnitra, mají ale omezené kompetence. 

Třeba v Němčicích na Strakonicku se do říjnových voleb nepřihlásil nikdo. Starosta a místostarosta tam totiž musejí vykonávat své povinnosti jako neuvolnění, tedy až po svém zaměstnání, což je podle dosavadního vedení obce velmi náročné. 

Ve Stříteži na Žďársku byl posledních 16 let starostou Radek Štourač a v zastupitelstvu byl 20 let. Letos už ale kandidovat nechtěl. Před volbami řekl, že ho odrazuje přístup státu, zvýšená byrokratická zátěž včetně povinného zveřejňování majetku i přístup a kritika spoluobčanů.