Golfová noha není důvod pro potrat. Léčba je možná, je ale třeba začít včas

Události: Golfová noha není důvod pro potrat (zdroj: ČT24)

Více než stovka dětí každý rok přijde v Česku na svět s nejčastější vrozenou ortopedickou vadou dolní končetiny. Takzvaná golfová noha způsobuje vtočení jedné nebo obou končetin. V dnešní době se dá ale úspěšně léčit. Přesto se specializovaní lékaři stále setkávají s tím, že gynekologové doporučují ženám, které takové dítě čekají, ukončení těhotenství. Podle ortopeda k tomu v žádném případě není důvod.

O značnou část dětských pacientů s golfovou nohou se starají lékaři na pražské Bulovce, ročně tu mají 50 až 70 případů. Jedním z malých pacientů je Sebastian, který se narodil teprve před měsícem. Že bude mít chlapec golfovou nohu, věděli jeho rodiče už od dvacátého týdne těhotenství. „Chvíli trvalo, než jsem to rozdýchala, ale řekla jsem si, že to tady spraví,“ říká jeho matka Zuzana Štumpová.

Poškození latinsky nazvané Pes equinovarus (zkratka PEC) je vůbec nejčastější vrozená ortopedická vada nohy. Dříve byla častěji nazývána „koňská noha“, ale v současné době se ustálil výraz „golfová noha“ pro podobnost postižené nožky s golfovou holí.

„Pakliže by se ta vada neléčila, tak by ty děti v dospělosti vůbec nemohly chodit. Občas se nám to stane, že přijde tak zanedbané dítě, že našlapuje na hřbet té nohy,“ říká Martin Ošťádal z Ortopedické kliniky 1. LF UK a Nemocnice Na Bulovce.

Dnes se však dá vada úspěšně léčit. V ideálním případě se noha začne do týdne od porodu sádrovat. „Každý týden jdeme na přesádrování. Toto je čtvrtá sádra a pan doktor mě potěšil, protože mi řekl, že Sebastian už má nožičku dobrou, takže tahle je poslední,“ říká Zuzana Štumpová.

Většinou po sádrování následuje drobný zákrok na Achillově šlaše a nošení speciální obuvi, kterou lékaři kvůli spojení dvou bot v žertu nazývají snowboard. V polovině případů pak v pozdějším věku následuje operace.

Lékaři hledají nové možnosti léčby

V určitých případech přesto může v dospělosti zůstat omezený pohyb některých kloubů. A to je zřejmě důvod, proč gynekologové občas ženám čekajícím dítě s golfovou nohou pořád doporučují potrat.

Podle ortopeda to však rozhodně není na místě. „Stává se nám, že přijdou uplakané maminky. Tato vada ale v žádném případě není důvodem k přerušení těhotenství,“ zdůrazňuje Martin Ošťádal.

Lékaři v Nemocnici Na Bulovce se v současnosti ve spolupráci s Akademií věd snaží najít nové možnosti léčby. Hledají látku, kterou by aplikovali přímo do postižené tkáně a tím nohu uvolnili. V budoucnu by tak mohli vadu léčit bez operace jenom s pomocí sádry.