Neobouvejte děti dřív, než začnou chodit, varují podiatři

Události: Třetina prvňáků má potíže s chodidly (zdroj: ČT24)

Přestože má 98 procent dětí po narození zdravé nohy, už v šesti letech třetina z nich trpí některým ze zdravotních problémů. Za nejčastější příčinu označují podiatři – odborníci na chodidla i dolní končetiny – nošení nesprávných bot. Na obtíže ale může mít vliv i opakované nošení těsných ponožek nebo dupaček v batolecím věku.

Dětská obuv by měla splňovat přísná kritéria. Bota musí být dostatečně prostorná s širokou a kulatou špičkou. Má mít pevnou patu, ideálně bez podpatku a vyrobena by měla být z prodyšného materiálu. Také by měla splňovat snadnou ohebnost špičky i rotovatelnost po délce, upozorňují odborníci.

Navíc je třeba u dětí pravidelně kontrolovat růst nohou. Kontrolní měření dětské nohy by podle podiatrů mělo do šesti let věku dítěte proběhnout dokonce alespoň jednou za 3 měsíce. U dětí do dvanácti let pak aspoň jednou za 4 měsíce.

Boty dávat dítěti, až když dokáže chodit

Na vývoj nohou svých ratolestí mají někdy neblahý vliv sami rodiče. „Dítě předčasně obouvají. Mělo by se obout, až když je schopno samo chodit,“ říká prezidentka České podiatrické společnosti Marie Součková. Neprospějí mu ani tehdy, když ho staví na nohy dřív, než samo začne chodit.

Častým důsledkem nevhodné obuvi, ale i rychlého růstu nebo některých sportů je plochá noha. Pokud s ní má dítě obtíže, měli by se rodiče poradit s odborníky. Pomoci může zaměření na správnou obuv i vhodné cvičení.

Zanedbat potíže se ale podle specialistů nevyplácí. Problémy se totiž mohou ozvat i za 30 až 40 let a způsobit bolesti nejen nohou samotných, ale také hlavy a zad.