Soud zabral areál v Rabyni, který dříve patřil zakladateli H-Systemu Smetkovi

Obvodní soud pro Prahu 2 rozhodl o zabrání areálu v Rabyni u Slapské přehrady, který dříve patřil zakladateli vytunelované společnosti H-System Petru Smetkovi. Areál sice v dražbě získal podnikatel Luděk Fabinger, podle rozsudku by měla nemovitost připadnout státu. Rozhodnutí ale není pravomocné, ještě se jím bude zabývat pražský městský soud. Bývalý rekreační areál SNB má hodnotu desítek milionů korun, peníze by stát mohl použít na odškodnění klientů H-Systému.

Podle státního zástupce byla aukce areálu zinscenovaná a Fabinger majetek získal nelegálně. Areál považuje za výnos z trestné činnosti, a proto chtěl, aby soud nařídil jeho zabrání. Podezřelá dražba Fabingera vystavila i trestnímu stíhání, které ale bylo kvůli promlčení zastaveno.

Podle soudkyně Daniely Reifové se neprokázalo, že by se Fabinger trestného činu dopustil. Upozornila, že není právník, a mohl proto spoléhat na to, že exekutor Daniel Týč, jenž pozemky prodal, postupoval v souladu se zákonem.

Právě Týčovo jednání podle soudkyně naplnilo znaky trestného činu. I jeho stíhání ale bylo kvůli promlčení zastaveno. Soudkyně uvedla, že Týč výrazným způsobem porušil své povinnosti. Protože tak byl areál získán pomocí trestné činnosti, musel soud návrhu státního zástupce na zabavení nemovitosti vyhovět, dodala.

Fabinger bude chtít zpátky peníze za koupi areálu

Fabinger areál získal za 29 milionů korun. Po vyhlášení rozsudku řekl, že peníze bude chtít zpátky. „Já si myslím, že je to možná i správně, protože se prokázalo, že jsem se já žádného trestného činu nedopustil, a nakonec budu muset žádat v plném rozsahu stát o náhradu škody,“ podotkl. „V současné době si myslím, že jsem ve velmi dobré pozici, protože dostanu peníze, které už mi stát 13 let blokuje,“ dodal s tím, že kromě peněz, které za areál zaplatil, bude žádat i odškodné.

V závěrečné řeči před soudem mimo jiné řekl, že s poškozenými klienty H-Systemu je „na jedné lodi“. Někteří klienti, kteří na jednání přišli, se při jeho slovech začali smát. „Oni jsou nabití emocemi, já to chápu. Když jsem se díval na rodná čísla těch lidí, tak chápu, že trpí,“ řekl po vyhlášení Fabinger. „Dneska to dopadlo tak, že to nebylo zabráno ve prospěch státu, ale ve prospěch jich, protože takový je zákon,“ dodal. 

Události: Podle nepravomocného rozsudku patří areál v Rabyni státu (zdroj: ČT24)

Proti rozhodnutí podal Fabingerův právní zástupce Martin Korbař na místě stížnost. „My vyčkáme, až bude písemné odůvodnění. Problém je v tom, že se ohledně stížnosti musíme rozhodnout do tří dnů. Takže jsme stížnost podali a až nám to přijde, dohodneme se na dalším postupu,“ vysvětlil Korbař. 

Fabingera, který podniká v realitách, se týkala ještě kauza, kde byl viněn z toho, že nechal přihlásit do insolvenčního řízení se Smetkou spornou pohledávku na 45 milionů korun. Podle obžaloby šlo o snahu vyvést peníze, které by jinak mohli získat poškození klienti vytunelované firmy. Soudy ho však obžaloby zprostily, v létě navíc v jiném, civilním řízení rozhodly, že pohledávka nebyla pravá.

Smetka strávil za mřížemi 12 let

Smetka založil H-System v roce 1993, firma poté uzavřela se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Na podzim 1997 ale zkrachovala, když stihla dokončit jen čtyřiatřicet domů. Kvůli krachu společnosti přišlo nejméně 1095 lidí o více než 980 milionů korun. Smetka si odpykal dvanáct let ve vězení, v říjnu 2016 se dostal na svobodu.

Na areálu v Rabyni byla podle státního zástupce od roku 2001 policejní plomba a tehdy to byl jediný majetek Smetky.

Nejvyšší soud v červenci rozhodl, že družstvo Svatopluk z kauzy H-System musí do měsíce vyklidit byty v osmi domech v Horoměřicích u Prahy. Čeká se ještě na rozhodnutí Ústavního soudu, ke kterému družstvo podalo stížnost a který vykonatelnost rozhodnutí o vystěhování odložil.