V Lysé nad Labem hořela výrobní hala, škoda přes 100 milionů

Hasiči v úterý dohašují skrytá ohniska po požáru haly výrobce kovového nábytku Kovona v Lysé nad Labem na Nymbursku. Výrobní hala začala hořet v pondělí večer. Celý zásah se obešel bez zranění, oznámila mluvčí hasičů Vladimíra Kereková. Majitel, který byl v pondělí večer na místě, odhadl škodu na více než 100 milionů korun.

V úterý v Lysé nad Labem zasahují hasiči s výškovou technikou pro případ, že by se znovu rozhořel oheň. V hale stále hoří jedno menší ohnisko, které ale hasiči nechají dohořet. Na místě již pracují vyšetřovatelé, kteří určí příčinu vzniku požáru a upřesní škodu.

„V současné době se vyšetřovatelé dostali do té budovy, kde událost zadokumentovali. Máme několik verzí, se kterými pracujeme, může to být nedbalost, může to být závada na elektroinstalaci, může to být závada na stroji. S úmyslem zatím nepracujeme,“ řekl mluvčí hasičů Petr Svoboda. Podle něj budou dnes vyslýchat svědky, kteří požár viděli v jeho počátku. Příčina bude známá nejdříve příští týden.

Hasiči dostali požár pod kontrolu ještě v pondělí před půlnocí. V noci na úterý pak snížili stupeň poplachu z třetího na první. Hasiči rozeznávají celkem čtyři poplachové stupně. Nejzávažnější je čtvrtý, který bývá vyhlašován jen při mimořádných situacích.

Podle zástupce vedení firmy v hale, která hořela, obvykle pracovalo zhruba 30 lidí. Hala je odpojena od sítí. Kdy bude obnovena výroba, zatím není jasné. Podle Svobody bude pravděpodobně nutná demolice, protože jsou popraskané nosné části budovy. 

Společnost Kovona byla založena v roce 1913, v roce 2017 zaměstnávala zhruba 150 lidí. Vyrábí kovové šatní skříně, kartotéky, archivační skříně, stoly nebo police. Firma svůj nábytek také vyváží například do Německa, Francie, Belgie, skandinávských zemí nebo do Španělska.