Poslední ze sester. Brzy stoletá lípa z Velkých Opatovic se pyšní titulem nejsympatičtější dřeviny roku

Titul Strom roku 2018 získala lípa z Velkých Opatovic na Blanensku. Zůstala jako jediná z šestnácti Stromů svobody, které v Opatovicích vysázeli v roce 1918 na počest vzniku Československa. Na druhém místě v ekologické anketě o nejsympatičtější dřevinu České republiky skončila lípa z Lázní Bohdaneč na Pardubicku, třetí je lípa svobody z Rtyně v Podkrkonoší.

Letos o podporu veřejnosti soupeřily výhradně Stromy svobody, které upomínají na důležité milníky samostatného Československa. V anketě hlasovalo více než 50 tisíc lidí, z toho pro vítěznou lípu přes 26 tisíc. Je to zhruba o 22 tisíc hlasů více, než získal strom na druhém místě.

„Vítězku ankety označujeme jako poslední ze sester. Jako jediná z šestnácti lip svobody, které se sázely ve Velkých Opatovicích na počest vzniku našeho samostatného státu, přečkala dodnes. Zdárně přežila i ořezy kvůli elektrickému vedení a vyhnula se dokonce i kácení, které jí hrozilo kvůli vytvoření parkoviště,“ poučila o osudu stromu koordinátorka ankety Andrea Krůpová.

Symbol nezdolnosti a svobody státu

Krůpová doplnila, že blízká vinárna dnes nese jméno U Lípy. Zádvorská lepa, jak jí tamní říkají, je podle koordinátorky nejen významným orientačním bodem ve městě, ale i symbolem nezdolnosti a svobody státu.

Lidé o vítězném stromu rozhodovali prostřednictvím dárcovských SMS a hlasovacích archů. Hlasování bylo zpoplatněné. Letošní výtěžek přesáhl 160 tisíc korun, organizátoři je rozdělí mezi dvanáct finálových stromů podle toho, kolik se pro každý strom podařilo nasbírat. Peníze se použijí k péči o dřeviny, úpravě jejich okolí nebo k výsadbě nových stromů. Vítězný strom také ošetří arboristé a bude soutěžit v nadnárodním pokračování ankety o cenu Evropský strom roku.

Anketu Strom roku pořádala již posedmnácté Nadace Partnerství. Její výsledky vyhlásila v Brně v rámci mezinárodního filmového festivalu Ekofilm. Cílem akce je zvýšit zájem veřejnosti o městskou zeleň a přírodu a podle pořadatelů se to daří. Loni titul získal zhruba 230 let starý ořešák z Kvasic na Kroměřížsku, který roste v památkově chráněném zámeckém parku. Obdržel přes 10 tisíc hlasů z celkových více než 40 tisíc.