Senátní duel v Praze 8: Efektivní výdaje státu i lepší vzdělání sester a lékařů

Senátní duel: Praha 8 (zdroj: ČT24)

ČT24 připravila duely všech kandidátů do Senátu, kteří postoupili do druhého kola. Ve volebním obvodu číslo 23 v Praze 8 se utká Lukáš Wagenknecht (za Piráty) s Pavlem Dunglem (za TOP 09 a STAN). V prvním kole zvítězil Wagenknecht s 18,15 procenta hlasů, Dungl získal 15,29 procenta hlasů.

Představte prosím dvě věci z vašeho programu, se kterými kandidujete a které chcete v Senátu prosadit.

Lukáš Wagenknecht: Primárně to je věc, kterou se zabývám už přes patnáct let. Je to nastavení efektivních pravidel pro veřejné výdaje státu, abychom utráceli lépe a peníze, které ušetříme, aby se používaly na jiné věci, například na důchody nebo dálnice. Funguje to dlouhá léta například v Londýně, Holandsku nebo v Kanadě. Na začátku se musí nastavit jasná pravidla, která pak budou vymahatelná. Pak bude vymahatelná i jasná odpovědnost politiků a úředníků. Dále je to oblast vymahatelného střetu zájmů politiků, aby to nebylo de facto jen na papíře. Šlo by o zákon, který mám již napsaný.

Druhá věc se týká oblasti byrokracie, protože podnikám už přes deset let. I podle posledních průzkumů stále více roste zátěž podnikatelů. Když přijde jakýkoliv zákon do Senátu, je třeba tyto věci hlídat a maximálně minimalizovat, aby neprobíhaly. Úředníci a politici něco navrhují, ale v reálu to může být úplně jinak.

Pavel Dungl: Prosadit bych chtěl to, co mě v mém oboru nejvíc bolí a pálí, a to je nedostatek zdravotních sester. S tím souvisí změna zákona, který upravuje jejich vzdělávání. Opět bych sestrám vrátil čtyřleté středoškolské vzdělání a chtěl bych, aby měly po škole právo samostatně pracovat. Být třeba i pod dozorem zkušené sestry, ale aby mohly třeba sloužit noční služby, samostatně píchat injekce nebo odebírat krev. Druhá věc je problém postgraduálního vzdělávání lékařů. Měli jsme poměrně ucelený fungující systém přijímaný dobře i v Evropě, ale velkoryse jsme ho odmítli.

Jaké jsou náklady na vaši kampaň, z čeho ji platíte a kdo je váš největší sponzor?

Pavel Dungl: TOP 09 vede transparentní účet, kam se každý může podívat. Největším zdrojem peněz je TOP 09, dalším sponzorem jsem já sám. Je tam zhruba šest nebo sedm set tisíc od TOP 09, zbytek jsem doplatil.

Lukáš Wagenknecht: Na mých stránkách jsou konkrétní výdaje včetně faktur. Je to celkem milion korun v prvním kole, kdy jsem do kampaně dal vlastních šest set tisíc korun a Piráti čtyři sta. Pro druhé kolo plánujeme 150 až 190 tisíc korun. Uvidíme, jak to ještě vyjde.

V jakém výboru Senátu bystě chtěli zasednout?

Lukáš Wagenknecht: Primárně by mě zajímal hospodářský výbor a výbor pro veřejnou správu.

Pavel Dungl: Rád bych do zdravotního výboru. Dlouho jsem také žil v cizině a mluvím třemi jazyky, takže pokud by byl zájem, šel bych i do zahraničního výboru. Chci být hlavně užitečný.

Je v současnosti nějaký projednávaný zákon, který byste nejraději úplně smetli ze stolu nebo k němu přidali pozměňující návrhy a vrátili ho poslancům?

Pavel Dungl: Nedokážu na to přesně odpovědět, ale drobné úpravy stávajících zákonů se neustále nabízejí. V tom je iniciativa Senátu vítaná a tam bude hlavní pole působnosti.

Lukáš Wagenknecht: Podpořil bych zákon o Nejvyšším kontrolním úřadě, který už dlouhá léta visí ve vzduchu. Odmítl bych novelu zákona o státní službě, jejíž obsah nás vrací pár let zpátky. Je zde další snaha o politizaci státní služby, což je špatně, je to nesmysl. Pokud máte v tuto chvíli jasně oddělenou úroveň úředníků a politiků a budeme to nějakou formou drolit, což se v návrzích na stole děje, tak se vracíme zpátky. Úředníci se znovu mohou začít točit. Pokud chceme stabilní státní službu, měla by fungovat na odborné úrovni, připravovat předpisy. Politici mají svůj aparát, své poradce, které si mohou přivést.

Senát sehrává důležitou roli v případě přijímání ústavních a volebních zákonů. Bez jeho souhlasu je není možné změnit. Je z vašeho pohledu potřeba českou ústavu nějak měnit?

Lukáš Wagenknecht: Určitě bych ústavu neměnil. Dlouhodobě funguje, je dobře, jak ji máme nastavenou. Senát je pojistkou, aby zásadní změny neprobíhaly po každých volbách.

Pavel Dungl: Ústavu bych měnil jen v případě nejvyšší nutnosti. Zatím takový důvod nenastal.

Potřebujeme v Česku zákon o obecném referendu?

Pavel Dungl: Obecné referendum je velmi nebezpečná věc. Mohlo by změnit naši zásadní orientaci, odhlasovat třeba vystoupení z NATO nebo z EU. To bych strašně nerad. Pokud by mělo být nějaké obecné referendum, které by mělo být platné, tak by mělo být dáno, že se musí zúčastnit minimálně padesát procent obyvatelstva, nikoliv jen volební kvórum.

Lukáš Wagenknecht: Je dobrou praxí zavádět referenda a podíl občana na rozhodování. Na komunální úrovni to funguje například v participativních rozpočtech. Pojďme ale postupně krok po kroku. Nejsem odpůrcem obecného referenda, ale jsem odpůrcem toho, aby v něm bylo možné hlasovat o našem členství v Evropské unii nebo v NATO. Na brexitu vidíme, jak to dopadlo. Veřejné mínění, média, která jsou pod nějakým vlivem, mohou velice negativně na základě nepravdivých zpráv ovlivnit veřejnost, to je riziko. 

Lukáše Wagenknechta podpořil ve druhém kole neúspěšný kandidát Hayato Okamura (KDU-ČSL).