Senátní duel v Chomutově: Problémy na sídlištích i málo lékařů a sester

Senátní duel: Chomutov (zdroj: ČT24)

ČT24 připravila duely všech kandidátů do Senátu, kteří postoupili do druhého kola. Ve volebním obvodu číslo 5 Chomutov se utká Přemysl Rabas (za hnutí Senátor 21) s Martinou Chodackou (za ANO). V prvním kole zvítězil Rabas s 33,51 % hlasů, Chodacká získala 21,35 % hlasů.

Představte dvě věci z vašeho programu, se kterými kandidujete a které chcete v Senátu prosadit.

Martina Chodacká: Základní prioritou je zdravotnictví, protože se zde od roku 1991 pohybuji. Pracuji jako onkolog, což je poměrně náročné povolání. Současná situace ve zdravotnictví mě motivovala k tomu, abych kandidovala do Senátu a snažila se zdravotnictví vylepšit.

Hlavním problémem je špatná personální situace. Netýká se to jen lékařů, ale i nelékařských profesí, v poslední době zejména zdravotních sester a radiologických asistentů. Snaha je tyto lidi v našem regionu motivovat, aby zde zůstávali. Nové motivovat různými stipendijními programy, zajistit jim adekvátní ubytování, aby neodcházeli, ale naopak přicházeli a hlavně zde zůstávali. Hodně špatný je i systém vzdělávání lékařů a sester. Další mojí prioritou s tím úzce související je sociální politika, která se týká zejména našich seniorů.

Přemysl Rabas: Moje první priorita je obecná, ale považuji ji za velmi důležitou, a to je proevropské směřování. Aby Senát nadále působil jako pojistka a vyrovnával výkyvy, které občas v rozbouřených politických vodách v České republice jsou. V druhé prioritě bych se přidal k paní doktorce Chodacké, že je potřeba věnovat se sociálním oblastem.

Více bych se asi chtěl zaměřit na problémy na sídlištích, které trápí celý pás pod Krušnými horami. Přestože vzhledově sídliště mnohdy vypadají lépe než před lety, problémy se tam velmi stupňují. Je to tikající bomba, se kterou musíme pracovat, pokud nemá být problém výrazně horší. Důležité je posílit pravomoci sdružení vlastníků jednotek. Sdružení se často dostávají do problémů, když část bytů vlastní obchodníci s chudobou, kteří tam stěhují krátkodobé nájemce. Dostávají příspěvky od státu, ale neodvádí příspěvky například do fondu oprav nebo poplatky za energie. Když se potom byty dostávají například do exekucí, ostatní vlastníci by o tom předem měli být informováni, aby se s nimi počítalo. Zákon na to už pamatoval, trochu se to zlepšuje, ale pořád je tu hodně práce.

Jak byla financována vaše kampaň a kolik stála?

Přemysl Rabas: Vzhledem k tomu, že mě podporuje celá řada politických stran a hnutí, tak na mou kampaň přispěli Piráti, Strana zelených, LES, Pro kraj nebo Senátor 21. Celkový objem je přes tři sta tisíc korun, což považuji za light verzi senátní kampaně. Kampaň má ale díky podpoře voličů široký záběr i při tak nízkých nákladech.

Martina Chodacká: Do financování kampaně se zapojilo především hnutí ANO, to byla větší část prostředků, a poté i moji podporovatelé v soukromí. Částka se pohybuje zhruba kolem šesti set tisíc korun.

V jakém výboru Senátu byste chtěli zasednout?

Martina Chodacká: Zcela jednoznačně ve zdravotním.

Přemysl Rabas: Zajímají mě otázky místního rozvoje a také životního prostředí.

Ze zákonů, které v současnosti senátoři budou posuzovat, o kterém z nich máte představu, že byste ho jako senátoři chtěli zamítnout nebo ho sněmovně vrátit s pozměňujícími návrhy?

Přemysl Rabas: Přiznám se, že v době kampaně jsem legislativní proces nesledoval, takže vám k tomu nic neřeknu.

Martina Chodacká: Přiznám se, že jsem na tom podobně jako pan Rabas. 

Senát sehrává důležitou roli v případě přijímání ústavních a volebních zákonů. Bez jeho souhlasu je není možné změnit. Je z vašeho pohledu potřeba českou ústavu v současnosti nějak měnit?

Martina Chodacká: To asi neovlivním já. Je potřeba, aby se s tím člověk dobře seznámil. Není tak jednoduché něco zamítnout nebo změnit.

Přemysl Rabas: Už když jsem byl v Poslanecké sněmovně, tak mě trápilo, že je příliš mnoho zákonů, změn, často přílepků. Pokud se ústavy týká, byl bych nesmírně opatrný v tom, aby se do nejdůležitějšího zákona zasahovalo. Zásahy do ústavy by měly být naprosto výjimečné.

Měl by tou výjimkou být například zákon o obecném referendu nebo přímé volbě starostů?

Přemysl Rabas: Nejsem si jistý, že přímá volba starostů by přinesla něco pozitivního. Je to příliš složitý zásah do celého systému zastupitelství. Návrh zákona o obecném referendu bych velmi dobře studoval. Obecně ale jsem pro takový prvek přímé demokracie.

Martina Chodacká: Chce to hluboké zamyšlení a prozkoumání. Není to tak jednoduché. Je to samozřejmě principem demokracie, ale mělo by to být všechno dobře promyšlené, aby se to nakonec neobrátilo proti nám.

V souvislosti se změnami ústavy se diskutuje i o změnách volby do Senátu. Měl by se nějak měnit systém volby českých senátorů? A pokud ano, jak?

Martina Chodacká: Pokud někdo vymyslí něco lepšího, určitě by se to změnit mohlo. Senátní volby by například mohly probíhat současně s těmi komunálními a být třeba jen jednokolové.

Přemysl Rabas: Současný stav je správný. Můžeme se pokusit zvednout volební účast ve druhém kole, ale nemělo by to být zasahování do způsobu volby jako takové.