ANO bojuje o Senát v deseti obvodech. Uspěje?

V říjnových senátních volbách uspěli kandidáti již v prvním kole hned ve dvou případech, ve zbývajících 25 se bude příští týden konat druhé kolo. V něm se utkají nejúspěšnější kandidáti z kola prvního. V deseti obvodech má své kandidáty hnutí ANO, nejsilnější vládní i sněmovní strana. Jaké šance má však Babišovo hnutí na úspěch? Podaří se mu posílit své pozice v Senátu?

Jiří Drahoš a Jiří Čunek jsou největšími vítězi letošních senátních voleb. Podařilo se jim získat více než 50 procent hlasů již v prvním kole, a rovnou tak získali svůj senátorský mandát. Vsetínský a jeden pražský obvod své senátory znají. Ve zbytku třetiny obvodů však musí voliči přijít k urnám znovu. 

Z hlediska počtu adeptů na vítěze druhého kola senátních voleb má nejvyšší šance vládní hnutí ANO Andreje Babiše (spolu s ODS). Kandidátům pod hlavičkou nejsilnější parlamentní strany se podařilo uspět v celkem deseti obvodech.

Úspěch je pro hnutí jako celek nesmírně důležitý. Především je to podstatné pro posílení jeho vlivu v parlamentu. Čím silnější hnutí bude v obou komorách, tím snáze se mu bude dařit prosazovat vlastní program. 

Druhým důvodem je otázka prestiže. Babišovi a jeho týmu se podařilo vytvořit z hnutí dominantní subjekt politického spektra. Jedná se o uskupení s dlouhodobě nejvyšší a nejstabilnější voličskou podporou, které vedle sněmovny ovládlo téměř všechna velká města i kraje, v nichž kandidovalo. 

ANO Senát „moc neumí“

Senát je však pro kandidáty hnutí ANO tak trochu zakletý. Za čtyři roky, kdy se konaly dvoje volby do horní komory, se ANO v Senátu příliš neprosadilo. Senátorský klub zatím stále čítá jen 6 senátorů.

Před dvěma lety do druhého kola postoupilo 14 kandidátů z 27, uspěli však pouze tři. Ve volbách v říjnu 2014 byla situace mírně lepší, postoupivších kandidátů bylo 10, zvolení byli pouze čtyři z nich. Tedy z 24 kandidátů za poslední čtyři roky uspěla jen přibližně třetina sedmi senátorů. 

Jedním z těchto sedmi byl i senátor Jiří Hlavatý. Na Trutnovsku uspěl v roce 2014. O senátorský post však přišel, neboť se nechal zapsat na kandidátku do Poslanecké sněmovny a byl zvolen. Tím mu senátorský post automaticky zanikl.

Hlavatý se snažil hájit svojí neznalostí. V doplňovacích volbách kandidoval znovu, již však neuspěl a hnutí ANO o svého sedmého senátora přišlo. ANO se prostě ve volbách do Senátu příliš nedaří a Babiš to ví. Již v roce 2016 prohlásil, že „Senát moc neumíme“. 

ODS je silnější

Hnutí ANO a ODS mají stejnou výchozí pozici. Nejsilnější vládní i nejsilnější opoziční strana budou mít v druhém kole senátních voleb deset kandidátů, kteří se pokusí mandát získat.

Mírně lépe jsou však na tom občanští demokraté. Z jejich deseti kandidátů jich sedm první kolo volby vyhrálo, tři skončili jako druzí v pořadí. Naopak kandidáti ANO končili nejčastěji v prvním kole jako druzí a vyhrát se podařilo pouze jednomu z nich. Dva vítěze klání má i opoziční KDU-ČSL. To samozřejmě nic neznamená, startovní pozice je pro kandidáty v obvodech totožná a podpora voličů se může přelévat. Kandidát z druhého místa může velmi lehce vítěze prvního kola přeskočit.

Občanští demokraté ale nemají jen své vlastní kandidáty, ve třech případech podpořili kandidáta do Senátu spolu s dalšími stranami. Stalo se tak například v Brně, Opavě či Chrudimi. 

Volby do Senátu jsou specifické tím, že spíše než stranická příslušnost je pro voliče rozhodující samotná osoba kandidáta, který se o post uchází. Rozhodovat se bude u volebních uren příští týden a soutěž mezi kandidáty se rozbíhá zase naplno. Zda se podaří hnutí ANO uspět výrazněji než v minulých dvou volbách, záleží právě na kandidátech a na jejich schopnosti přesvědčit voliče, aby jim hodili svůj hlas. Jisté však není nic a proměnit kandidáty na senátory může být opět velmi těžké.