Spor o zveřejňování cen léků může vést až k zastavení dodávek do nemocnic

Nemocnice a farmaceutické firmy se přou o zveřejňování cen léků (zdroj: ČT24)

Mezi nemocnicemi a farmaceutickými společnostmi vypukl ostrý spor o zveřejňování cen léků. Podle firem může vést až k zastavení dodávek. Ministr Adam Vojtěch (ANO) státním nemocnicím nedávno nařídil, aby zveřejňovaly částky, za které léky nakupují. Společnosti ale tvrdí, že je to ekonomicky poškodí. Česká televize získala dopisy, v nichž firmy hrozí i žalobami na šéfy ústavů.

V lékárnách se pacienti dozvědí cenu okamžitě, ceny léků podávané lidem v nemocnicích byly ale až donedávna tajné. Farmaceutické firmy je považují za obchodní tajemství. Ministr Vojtěch ale začátkem září rozhodl, že je státní nemocnice zveřejní: „Skutečně chci, aby v tomto směru bylo nakupování transparentní, abychom měli přehled,“ konstatoval. 

Přinejmenším šest koncernů ale nyní poslalo do nemocnic žádost, aby s odtajňováním cen přestaly. V opačném případě některé firmy hrozí, že léky přestanou dodávat. Všech šest firem patří do Asociace inovativního farmaceutického průmyslu.

Její šéf Jakub Dvořáček potvrzuje, že myslí hrozby vážně. „Je tam i varianta, že by smlouvy vypověděly a nebyly ochotny dodávat léčivé přípravky za těchto podmínek,“ řekl ČT.

Firmy protestující proti zveřejňování cen léků
Zdroj: ČT24

Firmy zároveň šéfům nemocnic pohrozily, že by na nich mohly vymáhat odškodné za případné ztráty. „Zásadním způsobem nám to může kazit ceny. Ne v České republice, ale v rámci Evropy,“ tvrdí Dvořáček.

Dopisy, ve kterých farmaceutické firmy nesouhlasí se zveřejňováním cen léků, dostala i největší česká nemocnice – pražský Motol. Ředitel Miloslav Ludvík (ČSSD) ovšem počítá se zveřejňováním cen léků i nadále.

Komentář Miloslava Ludvíka (ČSSD) k situaci ve zdravotnictví (zdroj: ČT24)

„Dikce dopisu je poměrně striktní a trošku připomíná kauzu Diag Human. Problém přenáší na ředitele jednotlivých nemocnic, přičemž tam už rovnou vyjmenovává majetkovou újmu,“ poznamenal.

Také ministr Vojtěch označil takto agresivní tón ze strany farmaceutických společností za neakceptovatelný.

Originální léky, které nejdou nahradit

Koncerny, kterým se nelíbí zveřejňování cen, ale často dodávají originální léky, které nejdou nahradit. Předsedkyně Společnosti medicínského práva ČLS JEP Lenka Teska Arnoštová proto považuje hrozbu ohledně dostupnosti léků za krizový scénář, který skutečně může nastat.

„Jsme rarita. Farmafirmy nejsou v rámci evropského trhu zvyklé na tento způsob uveřejňování,“ uvedla.

Ministr už se se zástupci firem tento týden sešel, na řešení se ale nedohodli. Jednou z možností je, že by nemocnice hlásily ceny jen ministerstvu. Kompromis chtějí obě strany najít do konce října.

Problém s dodávkami léků do státních nemocnic už v minulosti jednou nastal, i když z jiného důvodu. V únoru 2006 přestaly některé firmy dodávat přípravky do tří nemocnic, které dlužily 400 milionů korun. Problém trval týden, nemocnice ale měly zásoby na dva.

Tehdejší vláda označila postup firem za vydírání. Čtyři velcí distributoři zahraničních léků totiž pokrývali 95 procent trhu. Úřad skutečně distributory ještě v roce 2006 potrestal. Za kartel dostali pokutu 113 milionů korun, kterou potvrdil i Nejvyšší správní soud.