Afghánské vrtulníky se po válce vrací do vzduchu díky českým rukám

Reportáž: Češi opravují afghánské vrtulníky (zdroj: ČT24)

Letecké opravny LOM Praha dokončily renovaci dvou ze čtyř dopravních vrtulníků afghánské armády, které těžce poškodily boje s Talibanem. Zakázku za více než tři sta milionů korun získala státní firma před dvěma lety od vyzbrojovací agentury NATO. V Česku se vrtulníky poničené ve válce opravují poprvé.

Stroje v Afghánistánu poškozují útoky militantů i extrémní povětrnostní podmínky, horko a prach. „Prach škodí hlavně lopatkám turbokompresorů. Lopatky se opotřebovávají, kompresor nemá dostatečné vztlačení, a ten motor pak nemá takový výkon,“ uvádí letecký mechanik Tomáš Dvořák.

Na opravu jednoho z vrtulníků, jemuž z kanónu vystřelený projektil poškodil hlavní nosnou přepážku trupu, potřebovali letečtí mechanici víc než půl roku. „Čekáme na náhradní díly z Ruska, ale nejsou to obyčejné náhradní díly – jsou to díly, které se používají jenom pří výrobě tohoto vrtulníku,“ vysvětlil prodlevu mechanik Dvořák.

Ruská podpora, sankcím navzdory

Protože se vrtulníky opravovaly na území České republiky, musel LOM Praha podle jeho ředitele Romana Planičky vyvinout vlastní technologii opravy a navíc si ji nechat schválit od ruské konstrukční kanceláře. „Při normálních okolnostech se k takovýmto opravám nikdy nedostaneme, protože v České republice jsme to nikdy nedělali,“ uvedl konstruktér Petr Hajšl, který originální řešení opravy vymyslel.

Souběžně s afgánskými stroji se v LOM Praha opravují také dopravní a bitevní helikoptéry české armády, které byly vyrobeny v Rusku; Česko jich stále používá tři desítky a na jejich opravu se nevztahují ani ekonomické sankce Evropské unie uvalené na Rusko. Náhradní díly na ruské helikoptéry mají výjimku.  

„Kdybychom neměli zaručenou dodávku náhradních dílů, tak by to ohrozilo obranyschopnost České republiky,“ uvedl ředitel tiskového odboru ministerstva obrany Jan Pejšek. „Výjimku ze sankcí Evropské unie vítáme,“ dodal.

O pořízení náhradních dílů na české vojenské vrtulníky z Ruska jednala minulý týden vláda, ministři nakonec schválili jejich nákup za 800 milionů korun.