Řada obcí shání na poslední chvíli volební komisaře. V Praze kvůli tomu zvýšili i odměny

Lidé půjdou k volbám první říjnový víkend (zdroj: ČT24)

Za necelý měsíc se znovu otevřou volební místnosti po celém Česku. Lidé budou vybírat nová obecní zastupitelstva, někde zároveň zvolí i nové senátory. Jednotlivé obce proto pomalu finišují s předvolebními přípravami. Někde ještě shání desítky lidí do volebních komisí – v Praze kvůli tomu lákají na vyšší odměny. Jinde zase řeší problém s chybějící volební místností. A jsou i takové obce, kde se nepodařilo sestavit ani jednu kandidátku, a volby tam proto vůbec nebudou.

Vyšší odměnu pro členy volebních komisí nabízí hned sedm pražských obvodů. Zájemců o členství v komisi bývá v Praze málo při každých volbách a chybějí i letos. Městské části se tak snaží přilákat další dobrovolníky.

  • Volební místnosti se otevřou v pátek 5. října, lidé mohou volit od 14:00 do 22:00 hodin. V sobotu pak od 08:00 do 14:00. Případné druhé kolo senátních voleb se uskuteční ve stejných časech o týden později.

Například řadoví komisaři na Praze 4 dostanou minimálně 3600 korun. To je dvakrát víc, než na kolik si přijdou členové komisí v některých menších obcích. Některé pražské obvody přesto stále shánějí až desítky lidí. 

„Jsme zaplnění asi z poloviny. Očekáváme, že díky příspěvku by se zájem mohl ještě zvýšit,“ říká mluvčí Prahy 4 Jiří Bigas. Městská část nabízí řadovým komisařům příplatek 1000 korun a předsedové si přilepší dokonce o 1500. 

Odměny pro členy volebních komisí se budou navyšovat i v dalších správních obvodech v hlavním městě. Kromě Prahy 4 na ně přispěje i Praha 3, 5, 7, 10, 12 a 13. O stanovení vyšších odměn uvažují i v Praze 8 a 11.

„Snažíme se motivovat lidi, aby přišli. Bývá náročné sehnat členy volebních komisí i náhradníky, kteří jsou potřeba, když se členové omluví ze zdravotních důvodů,“ popisuje mluvčí Prahy 7 Martin Vokuš. Pokud se do komisí nepřihlásí dostatečný počet občanů, městská část zapojí úředníky.

V Praze si vydělají komisaři více i bez příplatků

V Praze si přitom komisaři mohou vydělat až dvakrát víc než v některých menších obcích. Členové komisí v metropoli a v těch velkých městech, kde se souběžně s volbami do zastupitelstva celého města volí ještě zastupitelé městské části či obvodu, totiž mají nárok na příspěvek 400 korun. 

V některých obvodech navíc proběhnou i senátní volby. To znamená dalších 400 korun pro každého komisaře. K těmto penězům se pak připočítávají příplatky, které se městské části rozhodnou vyplatit z vlastního rozpočtu. 

 Komisaři by letos měli dostat lépe zaplaceno i v obcích, které nenabízejí žádný speciální příspěvek. Od srpna totiž platí novela, která zvyšuje státní odměny pro všechny členy komisí. Řadový člen teď získá 1800 korun, zapisovatel a místopředseda 2100 a předseda 2200 korun. V případě, že se v obci konají i senátní volby, mají komisaři nárok na dalších 400 korun a na odměnu 700 až 1000 korun za druhé kolo voleb.

Radnice lákají do komisí úředníky i vysokoškoláky

Volební komisaři přesto stále chybí i jinde v Česku. Třeba v Ústí nad Orlicí to bylo ve středu ještě 25 lidí. Právě ve středu přitom skončila lhůta, do které mohly své zástupce do volebních komisí vyslat jednotlivé politické strany. „My jsme doplňovali z řad zaměstnanců nebo rodinných příslušníků zaměstnanců a potom se třeba oslovovali i studenti vysokých škol, což bylo i na základě doporučení ministerstva vnitra,“ vysvětluje tajemník města Marcel Klement.

Na shánění volebních komisařů přitom nemají úřady moc času. Nejpozději za týden se totiž všechny komise musí poprvé sejít. V Chrudimi proto vedení radnice nabídlo svým zaměstnancům za práci v komisi náhradní volno.

„V pondělí nám chybělo ještě přes 70 členů volebních komisí, takže jsme napnuli všechny síly a prostřednictvím webových stránek, Facebooku a dalších kanálů jsme oslovili občany města, naše kolegy na úřadě i rodinné příslušníky,“ doplňuje mluvčí města Sylva Drašnarová.

V Kozičíně nemají kde volit, ve Vísce žádné volby ani nebudou

V příbramské části Kozičín zase řeší problém, kde budou lidé volit. Dříve se volilo v místní hospodě, jenže ta zanikla a hasičská zbrojnice zase nemá sociální zařízení. „Jsou tam nevyhovující prostory, bez sociálního zázemí tam není možné teď volby udělat,“ dodává mluvčí města Pavlína Svoboda. Lidé proto půjdou volit do kilometr vzdáleného Lazce, kde toalety nechybí.

Ve zlomku obcí se pak komunální volby nebudou konat vůbec. Nenašli se v nich lidé, kteří by měli zájem o práci v zastupitelstvu. Po šestém říjnu tam proto nastoupí správce jmenovaný ministrem vnitra, jehož pravomoci jsou ale omezené. Taková situace nastane třeba ve Vísce u Jevíčka na Svitavsku nebo Tatobitech na Semilsku.