Bitva Němců s Američany i první tank československé armády přilákaly 20 tisíc lidí

Návštěvníci Tankového dne v Lešanech na Benešovsku viděli ukázku bitvy mezi německou a americkou armádou nebo první tank, který byl ve výzbroji československé armády. Na šestnáctý ročník akce přišlo zhruba 20 tisíc lidí.

Vrcholem programu byla bitva, kterou předvedly dva kluby vojenské historie. Představovala střetnutí německé a americké armády ve druhé světové válce. „Bylo to nesmírně efektní, přímo spektakulární, dalo by se říci, diváci byli nadšení,“ uvedl Andrej Halada z Vojenského historického ústavu.

Publikum nadchly efekty jako plamenomet či střelba z německé houfnice, střílelo se také z tanků, z pěchotních zbraní a podobně. „Bylo vidět, že bitva byla dobře sehraná,“ dodal Halada.

Sté výročí vzniku republiky připomněl první tank ve výzbroji československé armády – Renault FT-17. Stroj byl do Česka převezen z francouzského muzea, na českém území se veřejnosti představil po 80 letech.

Schéma lehkého tanku Renault FT-17
Zdroj: ČT24/Wikipedia.org/Roman Vondrouš

Při oficiálním zahájení akce několikrát objel arénu, aby si ho mohli diváci detailně prohlédnout. Společně s ním jel LT vz. 38, což je československý tank z předválečné doby, a tank T-72M4CZ, který má nyní ve výzbroji česká armáda. Součástí programu bylo předvedení i několika dalších tanků, které dokumentovaly vývoj této techniky v uplynulém století.

Bitva Němců s Američany i první tank československé armády přilákaly 20 tisíc lidí (zdroj: ČT24)

Vojenské technické muzeum v Lešanech se otevřelo v roce 1996 v bývalých dělostřeleckých kasárnách. V halách, pod přístřešky a na volném prostranství představuje stovky historických tanků, kanonů, motocyklů, obrněných, nákladních a osobních vojenských vozidel. Rozsahem a složením sbírek patří mezi nejvýznamnější evropské instituce svého druhu. Unikátní je zejména sbírka československých vojenských dopravních prostředků z období 1918 až 1939 a kolekce kanonů systému Škoda.