Dlouhodobá předpověď: Teploty budou klesat jen zvolna. Přijde i déšť, sucho ale přetrvá

Velmi teplé počasí s teplotami, které budou zcela jistě vysoko nad dlouhodobým průměrem, zůstane v Česku celý příští týden, ale nejspíše i poté. Průměru by se mohly teploty přiblížit spíše až na přelomu srpna a září. Nejsušší období by ale podle aktualizovaného dlouhodobého výhledu mělo být pryč. Následující čtyři týdny budou nejspíše srážkově průměrné, ve druhé polovině srpna by mohlo být i mírně nadprůměrné množství srážek, očekává Český hydrometeorologický ústav.

Týden od 30. července do 5. srpna sice ještě neskončil, ale již v sobotu je jasné, že byl zdaleka nejteplejší od začátku roku. Dlouhodobý průměr překročil více než o pět stupňů. Týden následující mu přitom bude sekundovat. „Budou opět dny s extrémně nadprůměrnými teplotami kolem 35 stupňů Celsia,“ uvedl ČHMÚ v novém čtyřtýdenním výhledu.

V následujících třech týdnech by sice již měly teploty klesat, nicméně k hodnotám, které meteorologové nepovažují na nadprůměrné, se nejspíše dostanou až ve druhé polovině srpna nebo na konci měsíce. Ani to však není zcela jisté – týden na přelomu srpna a září bude se 70procentní pravděpodobností teplotně průměrný, ale je i 30procentní šance, že bude nadprůměrný. Průměrné nejvyšší denní teploty by se pak mohly pohybovat kolem 24 stupňů.

Srážkově by nadcházející období mělo být průměrné, v týdnu od 20. srpna by s největší pravděpodobností mohlo být i mírně nadprůměrné množství srážek. Nelze však očekávat, že by přestalo být sucho.

„Srážky budou mít zejména v první polovině období převážně lokální charakter, proto nelze očekávat všeobecné zmírnění srážkového deficitu,“ upozornili meteorologové.

ČHMÚ v dlouhodobém výhledu vychází z dlouhodobých průměrů z let 1981 až 2010. Průměrná teplota pro období od 6. srpna do 2. září činí 17,5 stupně Celsia, zatím nejtepleji bylo v roce 2015 s průměrem 21,6 stupně. Průměrně  napršelo v tomto období 67 milimetrů, v roce 2002 však spadlo 140 milimetrů.