Policie odloží čtyři pětiny případů, v nichž figurují komunální politici, ukázala analýza

Pavel Zeman: Přes čtyři pětiny podnětů na volené funkcionáře neprojde přípravným řízením (zdroj: ČT24)

Přes osmdesát procent prověřovaných případů, ve kterých figurují komunální politici, policie odkládá, aniž by zahájila stíhání. Vyplývá to z analýzy, kterou představil nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Podle Zemana policie a státní zastupitelství působí jako filtr pro případy, které nevykazují znaky trestného činu.

Před soud se dostali třeba pražští radní v kauze Opencard. Za nové smlouvy si někteří už nepravomocně vyslechli podmíněné tresty. „Přestanete mít chuť něco dělat a hlavně přestanete mít chuť přesvědčovat ostatní , aby do politiky vstoupili. Stáváte se vyvrhelem to není vůbec nic příjemného,“ prohlásil bývalý pražský primátor Tomáš Hudeček.

„V minulosti v médiích velice často zaznívala slova o tom, že máme nadmíru trestně stíhaných funkcionářů volených samospráv, přičemž většina má končit neúspěchem, proto jsme se rozhodli pro tuto zvláštní zprávu,“ řekl nejvyšší státní zástupce.

Dokument mapuje veškerá trestní řízení, jež se v posledních pěti letech týkala zastupitelů, radních a starostů. „Vždycky se jednalo pouze o trestnou činnost, která souvisela s výkonem funkce,“ přiblížil Zeman.

Podle analýzy se obecní politici často udávají navzájem. Jednou z nejnámějších kauz je stíhání 23 libereckých zastupitelů kvůli prodeji pozemků. Případ skončil po sedmi letech jejich zproštěním.

Žádná nadměrnost, ale tři setiny případů

Podle analýzy se v letech 2013 až 2017 jednalo o 438 případů, přičemž celkové trestné činnosti v daném období se odehrálo množství přesahující 1,3 milionu trestních případů. „Vyjádřeno procentuálně jde o setinový zlomek, jedná se o 0,03 procenta celkové trestné činnosti,“ konstatoval Pavel Zeman. Poznamenal také, že v Česku máme přibližně 6200 obcí, kde působí asi 60 tisíc zastupitelů. Nominálně se tato trestná činnost týkala zhruba desítek osob, doplnil.

Podle Zemanových slov se v 84,2 procenta případů věc nedostala ani do fáze trestního stíhání zvoleného funkcionáře. „Žádná osoba nebyla v těchto věcech obviněna a došlo k takzvanému odložení trestního stíhání. Nominálně se jedná o 299 věcí ze zkoumaného vzorku,“ upřesnil.

Popud přichází od nespokojených lidí a politických konkurentů

Dalších 49 případů se posunulo z přípravného řízení až k řízení před soudem. Z toho 7 bylo zastaveno, nebo postoupeno jinam. Odsuzující rozsudek padl ve 24 případech. V 16 případech došlo k úplnému zproštění viny, v 19 k částečnému.

„Velká většina všech kauz, které byly sledovány, skončila odložením, aniž by bylo zahájeno trestní stíhání. Poznatek pro nás do soustavy státního zastupitelství zní, že státní zástupci vykonávají účinný dozor ve věci a státní zástupci a policie dokáží odfiltrovat věci, které do trestního stíhání nepatří. To si myslím, je velice důležité,“ prohlásil šéf státních zastupitelství.

Zeman zdůraznil, že více než tři čtvrtiny případů začala policie prověřovat na základě  podaných trestních oznámení. „U oznamovatelů se jedná o nespokojené občany, ale samozřejmě jsou to i političtí oponenti, kteří ve volbách nedopadli tak dobře jako v předchozím období,“ podotkl šéf státních zástupců.