Policie chytila drogový gang. Prodal kila pervitinu a desítky kilo marihuany

Výrobu a prodej více než sta kilogramů marihuany a také čtyř kilogramů pervitinu má podle policistů na svědomí skupina, která operovala na jihu a zároveň i severu Čech. Drogy prodávala v Česku a Rakousku. Policisté spolu s celníky její členy dopadli. Jedenáct lidí skončilo ve vazbě, další dva jsou stíháni na svobodě.

Zátah na skupinu výrobců a distributorů drog podnikly zásahové jednotky policie a celní správy v polovině května, až nyní se ale oba orgány společně pochlubily jeho výsledky. Policisté s celníky zasahovali v Jihočeském a Libereckém kraji asi na 50 místech, kde zadrželi tři desítky lidí, nakonec obvinili třináct z nich.

Zajistili několik pěstíren marihuany a varen pervitinu i samotné drogy – 1,5 kilogramu amfetaminu a metamfetaminu, 7,5 kilogramu marihuany, půl kila hašiše a také kokain a extázi. „Objevili jsme i chemikálie potřebné pro výrobu drog,“ doplnil policejní vyšetřovatel Daniel Hejda. Zároveň policisté našli nelegálně držené zbraně včetně tzv. střílející tužky i půl milionu korun v hotovosti.

Podle Roberta Šlachty z Generálního ředitelství cel zásahem vyvrcholila více než roční práce. „Začali jsme se kauzou zabývat v březnu 2017 a prověřovali jsme asi 100 osob,“ upřesnil. Sledovaní podle něj často měnili své postupy, proto bylo vyšetřování složité.

Během roku prodala skupina 120 kilogramů marihuany a čtyři kilogramy pervitinu. Cena za takové množství drog se pohybuje v řádu milionů korun.

Podle celníků a policistů vedli skupinu tři lidé z Českobudějovicka. Jim i dalším obviněným hrozí až osmnáctileté tresty. Podle Šlachty se někteří ze zadržených už v minulosti podíleli na trestné činnosti.