Za posledních 1000 let zažila Evropa tři masivní období sucha, zjistili vědci z letokruhů

Události: Větší sucho než teď bylo za posledních tisíc let třikrát, zjistili vědci z letokruhů (zdroj: ČT24)

Letošní jaro je sice extrémně teplé a suché, za posledních tisíc let ale bylo v Evropě i hůře. Tvrdí to mezinárodní studie, na které se podíleli také čeští vědci. Vychází ze studia letokruhů stromů. Podle nich se totiž dá dobře poznat, v jakém prostředí v minulosti rostly.

„Během svého života strom zaznamenal do svých letokruhů, v jakých podmínkách celou dobu rostl,“ vysvětluje Vojtěch Čada, vědecký pracovník Dendrochronologické laboratoře České zemědělské univerzity.

Z každého stromu se musí odebrat vzorky a přesný počet letokruhů se potom studuje pod mikroskopem. „Máme posuvný stůl, na to se položí vzorek a jede se. Vždycky když v okuláru vidím hranici letokruhu, tak kliknu a ono to změří šířku,“ popisuje způsob měření spoluvedoucí laboratoře Martin Dušátko.

Právě šířka vypovídá o tom, jaké byly v daném roce teploty nebo srážky. „Výsledkem je graf, který ukazuje klimatické trendy,“ dodává Dušátko.

Výsledkem měření letokruhů je graf, který ukazuje klimatické trendy
Zdroj: ČT24

Mezinárodní tým vědců prozkoumal data, která pocházejí ze stromů celé Evropy. Výzkumníci tak zmapovali vývoj za posledních tisíc let. Ukázalo, že sucha z poslední doby zdaleka nejsou těmi nejhoršími.

„Jsou tam tři výrazná období sucha: jedno je po roce 1000, jedno po roce 1400 a potom v první polovině 19. století,“ uvádí Martin Hanel z Fakulty životního prostředí ČZU. Příčiny nejsou úplně jasné. Graf znázorňuje průměrně hodnoty, v různých místech se situace může lišit.

„Proto i v současnosti můžeme mluvit o tom, že sice Evropa v průměru zažívá vlhké období, ale v jižní Evropě, zejména Španělsku a Řecku, je naopak velké sucho,“ říká Hanel. To samé platí i pro východní část střední Evropy. V Česku je suchem nejvíce zasažena jižní Morava.