Češi půjdou k urnám začátkem října, prezident určil termín komunálních a senátních voleb

Komunální volby se letos budou konat 5. a 6. října, ve stejném termínu proběhne i první kolo senátních voleb. Termín ve středu vyhlásil prezident Miloš Zeman, toto rozhodnutí ještě musí podepsat i premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Pro senátní a komunální volby tak končí lhůta pro nominace na konci července.

Prezident zvolil pro komunální volby ten nejzazší možný termín. Minulé celostátní obecní volby se konaly 10. a 11. října 2014, letošní tak musely být nejpozději na začátku prvního říjnového víkendu. 

První kolo senátních voleb se teoreticky mohlo konat i o 14 dní později, v drtivé většině případů se ale koná společně s komunálními či krajskými volbami, aby lidé nemuseli k urnám tak často. V těch obvodech, kde žádný z kandidátů nezíská přes 50 % hlasů, se pak totiž koná ještě druhé kolo.   

ČSSD může přijít o křeslo předsedy Senátu

V komunálních volbách bude v Praze i ve většině krajských měst obhajovat své vítězství hnutí ANO, které minulé volby vyhrálo i celorepublikově, pokud jde o celkový počet hlasů. V přepočtu na mandáty ale byli úspěšnější lidovci či sociální demokraté, vůbec nejvíc jich pak získali nezávislí kandidáti. 

Lidé budou na pozdim vybírat i jednu třetinu Senátu. Tady má nejtěžší pozici ČSSD, která obhajuje hned 13 křesel v horní komoře. Proto se třese křeslo i pod dlouholetým předsedou Senátu Milanem Štěchem, nejsilnějším senátním klubem by se totiž po volbách mohli stát lidovci, kteří obhajují jen tři mandáty.

Klub ČSSD teď po úmrtí Jana Hajdy tvoří 24 senátorů, lidovecká frakce má 16 členů – svou kandidátku ale mají lidovci ve druhém kole senátních voleb na Zlínsku, kde lidé vybírají nástupce  Františka Čuby. 

Lhůta pro podání kandidátek končí v červenci

Termín voleb vyhlašuje prezident republiky nejpozději 90 dnů před jejich konáním. Zeman měl na tento úkon čas do počátku července. Do konce července pak mají strany, hnutí či nezávislí kandidáti termín, kdy musí podat nominace.

Pak běží lhůta na kontrolu a případné odtranění nedostatků v nominacích, 17. srpna se nominace defitinivně schvalují v případě senátních voleb, o den později pak u voleb komunálních. 21. srpna se losují volební čísla a během září pak běží lhůty pro vyřizování voličských průkazů. Ty ovšem tentokrát nebudou tak využívané, jako při volbách do sněmovny.