Po slunečném počasí přijdou deště a bouřky. Vysoké teploty však zůstanou

Studio 6: Jaké bude počasí (zdroj: ČT24)

V novém týdnu již předpověď počasí neslibuje jen slunečné počasí zpestřené nanejvýš ojedinělým přívalovým deštěm. Slunné pondělí tomu sice ještě nebude napovídat, ale od úterý se začne smrákat. Nejprve přijdou bouřky na jih Moravy, od středy by se mělo nebe zatáhnout a pršet v celé zemi.

V posledních týdnech se sice deště zejména na východě Česka objevovaly, měly však charakter prudkých bouřek, které po sobě zanechaly škody, ale se suchem mnoho neudělaly. Například v Jihomoravském kraji stále platí výstraha před možnými požáry, přestože ji bouřky v minulém týdnu také zasáhly. Nový týden však slibuje změnu.

Předcházet jí budou další bouřky, které přijdou v úterý především na jižní Moravu a naprší při nich až 20 litrů na metr čtvereční, od středy by se ale mělo počasí zásadně změnit v celé republice. „Od východu se k nám v dalších dnech bude dostávat vlhčí vzduch. Bude přibývat nejen přeháněk a bouřek, ale i mraků,“ shrnul meteorolog Jan Šrámek.

Předpověď počasí 8.–10. 5.
Zdroj: ČT24

Týdenní předpověď slibuje deště až do neděle. I když se ale zatáhne, teploty zůstanou docela vysoko. Vrcholem bude čtvrtek, kdy má být 23 až 27 stupňů Celsia. Pátek by pak mohl přinést změnu, nikoli však zásadní. „Projde kosmetická studená fronta. (…) I za frontou budou teploty vyšší, než je běžné,“ poznamenal Jan Šrámek. Teploty klesnou ke 20 stupňům, nikoli však níže.

Dlouhodobý výhled Českého hydrometeorologického ústavu přitom neslibuje pro příští čtyři týdny větší změnu. Nad dlouhodobým průměrem zůstane počasí dost možná celý květen. Pršet by naopak mělo více než v posledních týdnech, srážkově by mělo být nadcházející čtyřtýdenní období průměrné, byť v příštím týdnu by ještě mohlo pršet méně, než je obvyklé.

Počasí 7.–13. 5.
Zdroj: ČT24