Poslední hodiny života v nemocničním osamění? Důstojný odchod pomáhají ulehčit paliativní týmy

Nemocnicím se daří lépe pečovat o nevyléčitelně nemocné (zdroj: ČT24)

Nemocnicím se daří lépe pečovat o nevyléčitelně nemocné. Pomáhají jim speciální paliativní týmy. Dosud program fungoval jen díky grantům. Nově ho podpoří ministerstvo zdravotnictví, které vyčlenilo z evropských peněz 60 milionů korun. Podle odborníků nicméně Česku stále chybí vládní strategie a koncepce péče o umírající.

Paliativní péče má zmírnit bolest a utrpení. Nesoustřeďuje se na vyléčení, ale na kvalitu posledních dní a měsíců života. Například na mírnění doprovodných příznaků nemoci, komunikaci s nemocným a respekt k němu. Zahrnuje i psychickou podporu a také pomoc blízkým.

Poskytují ji týmy odborníků z různých oborů. V Nemocnici Hořovice se například jedním pacientem zabývá dvacetičlenné konzilium – od sociální pracovnice přes psycholožku až po kaplana. Pro nevyléčitelně nemocné nemocnice upravila i dva pokoje, které připomínají domácí prostředí. 

Vznik oddělení paliativní péče v nemocnicích nyní podporuje nadační fond Avast. Projekt Spolu až do konce už pomohl téměř dvaceti nemocnicím a přibývají další. „Chybí ale odborníci, takže naše další investice je do lidí, kteří chtějí paliativní péči dělat,“ uvedla spoluorganizátorka projektu z Nadačního fondu Avast Martina Břeňová.

Hyde Park Civilizace – Umírání a smrt (zdroj: ČT24)

V nemocnicích stále umírá až 70 procent Čechů. Ministerstvo proto už začátkem roku deklarovalo, že do roku 2025 chce mít v pěti pilotních zařízeních paliativní týmy pečující o umírající podle vytvořených postupů a doporučení. Z evropských peněz na to vyčlenilo 60 milionů korun. „Schválili jsme nový program, který by měl vést k tomu, aby na to byl připravený střední personál,“ dodal náměstek pro zdravotní péči Roman Prymula.

Resort navíc obnovil i jednání o zákonu o paliativní péči. Podle ředitele Centra paliativní péče Martina Loučky se politici v poslední době tématu umírání přestali bát. Paliativní péči se díky tomu podařilo dostat více do povědomí veřejnosti. Zároveň ale upozornil, že dění kolem péče o umírající nejvíc ohrožují změny politické situace.  

80 procent lidí chce umírat doma

V Česku ročně umírá asi 108 000 lidí. Ze statistik vyplývá, že velká část z nich je do nemocnice převezena na poslední dny či hodiny života. Průzkumy přitom ukazují, že až 80 procent lidí si přeje umírat doma. Podle odborníků z oblasti paliativní medicíny je domácí péče i levnější. Odhadují úsporu asi na 300 korun denně.

V oblasti hospiců, tedy péče o umírající mimo nemocnice nebo v jejich domácím prostředí, proto ministerstvo zajistilo už od letošního roku možnost financování v úhradové vyhlášce. Mobilní hospicová péče díky tomu zažívá přelomové období. Stále se ale bez příspěvků od dárců a dotací z obcí a krajů neobejde.