Umírat důstojně. Ministerstvo chce zavádět paliativní péči do nemocnic

Události: Ministerstvo chce zavádět v nemocnicích paliativní týmy (zdroj: ČT24)

Ministerstvo zdravotnictví spouští projekt, jehož cílem je zkvalitnění péče o nevyléčitelně nemocné. Takzvanou paliativní péči zamýšlí ministerstvo šířit v nemocnicích poskytujících akutní, následnou a dlouhodobou péči. Paliativní týmy, které pečují o umírající podle vytvořených postupů a doporučení, v současnosti fungují v osmnácti zařízeních jen díky grantům.

Sedmdesát procent lidí dnes umírá v nemocnicích a léčebnách dlouhodobě nemocných (LDN). Zavádění paliativních týmů v nemocnicích má mít jasné výsledky do sedmi let.

„Ověřením – měřítkem úspěchu – projektu bude, že do konce roku 2025 bude alespoň pět pilotních nemocnic v programu paliativní péče pokračovat. To znamená v rámci nemocnic bude poskytována paliativní péče prostřednictvím paliativních týmů podle vytvořených postupů,“ píše ministerstvo na svých stránkách.

obrázek
Zdroj: ČT24

Třeba v nemocnici v Hořovicích vybudovali pokoje připomínající domácí prostředí. Stav jednoho pacienta konzultuje dvacetičlenné konzilium. „Máme tady sociální pracovnice, psycholožku, fyzioterapeutku, farmakologa, externě i kaplana,“ přibližuje primářka místního dětského oddělení Mahulena Mojžíšová.

Nedržet lidi v nemocnicích

„Snaha je zajistit pacientům možnost domácího ošetřování. Na nás se mohou kdykoliv obrátit a my si pacienta opět přijmeme,“ dodává k principům péče koordinátor projektu Jiří Pichlík.

Nefroložka Barbora Szonowská stále častěji léčí starší pacienty s nemocnými ledvinami. Začala se zabývat otázkou, zda je dialýza vždy nejlepší řešení. „U těchto nemocných se ukazuje, že je výhodnější, když se léčí bez dialýzy, ale s dopomocí týmů. Žijí stejně, mnohdy i déle, v lepší kvalitě,“ upozorňuje.

  • - specializovaná zdravotní péče o osoby se závažným a život limitujícím onemocněním. Zaměřuje se na úlevu od symptomů a stresu souvisejících se závažným onemocněním. Jejím cílem je zlepšit kvalitu života jak pro pacienta, tak i pro jeho rodinu. Paliativní péči zajišťuje tým složený ze specializovaných lékařů, zdravotních sester, sociálních pracovníků a dalších odborníků, kteří spolu s ostatními ošetřujícími lékaři pacientovi poskytují další úroveň podpory. Tato péče je vhodná v jakémkoli věku a v jakékoli fázi vážného onemocnění a může být poskytována současně s léčbou cílenou na základní onemocnění.

Podobně by to mohlo fungovat v dalších nemocnicích i LDN. Ministerstvo zdravotnictví teď společně s lékaři spolupracuje na jednotném systému. Zpočátku by se do projektu mělo zapojit sedm nemocnic, které úřad zatím vybírá. Navíc dvacítka lékařů teď získala peníze na stipendium od Nadačního fondu Avast.