Travel Service prověřuje motory všech svých boeingů. Reaguje tak na nehodu letadla v USA

Letecká společnost Travel Service začala prověřovat motory svých boeingů. Stejně jako všem ostatním evropským aerolinkám jí to v pátek nařídila Evropská agentura pro bezpečnost letectví (EASA). Reaguje tak na nehodu letadla společnosti Southwest Airlines v USA z minulého týdne, kdy se během letu z levého motoru ulomila jedna z lopatek a rozbila letadlu okénko. Jedna žena zemřela.

Travel Service má ve své flotile třicet tři Boeingů 737 nové generace, které mají stejný typ motoru jako spoj Southwest Airlines z New Yorku do Dallasu. ČT to potvrdila mluvčí aerolinek Vlaďka Dufková. Je to motor CFM56-7B od francouzsko-amerického výrobce CFM International.

První z motorů už Travel Service prověřuje. Je to motor, který absolvoval víc než třicet tisíc vzletů a přistání, tedy tzv. cyklů. Technici dělají revizi lopatek dmychadla. Takový motor je na letadlech Travel Service pouze jeden a firma ho musí zkontrolovat do dvaceti dnů. To jí nařídila EASA minulý pátek. 

Problematický motor v Česku používá jen Travel Service

Motory, které mají nalétáno dvacet tisíc vzletů a přistání, musí aerolinky zkontrolovat nejpozději do 31. srpna. Travel Service podle své mluvčí počítá s některými dalšími úkony nad rámec nařízení EASA. Kontroly motorů podle mluvčí Dufkové nezpůsobí žádné omezení plánovaných letů.

Z tuzemských aerolinek tento typ motorů používá pouze Travel Service. Na celém světě bylo podle francouzsko-americké společnosti CFM International namontováno do letadel Boeing 737–700 více než osm tisíc motorů CFM56-7B. Mají ho všechny nejnovější stroje. Asi dvacet až třicet procent motorů tohoto typu v letounech Boeing 737 vlastní například aerolinky Korean Air.

Pasažérku vysál podtlak z rozbitého okénka

Nařízení zkontrolovat motory vydala EASA poté, co ve Spojených došlo k tragické nehodě letadla společnosti Southwest Airlines. Stroji, který byl na cestě z New Yorku do Dallasu, se za letu odtrhla část levého motoru a rozbila jedno z oken. Vzniklá díra pak částečně nasála jednu z cestujících. Okolním pasažérům se sice podařilo vtáhnout ženu zpět do letadla, ta ale podlehla zraněním.

Třiačtyřicetiletá cestující, matka dvou dětí a viceprezidentka ve společnosti Wells Fargo v Novém Mexiku Jennifer Riordanová nakonec zemřela následkem poranění hlavy, krku a trupu. Lehce zraněno bylo dalších sedm cestujících. Boeing 737, který přepravoval 149 cestujících, nouzově přistál na letišti ve Filadelfii.