Jsme sice v demisi, ale pracujeme od rána. Babišova vláda měla na Zlínsku nabitý program

Vláda v demisi poprvé vyrazila do regionů. Premiér Andrej Babiš připravil svým ministrům nabitý program, který zahrnoval návštěvu dvanácti problematických míst Zlínska. S místními samosprávami řešili například peníze pro zdravotnictví, chybějící obchvat nebo stavbu přehrady. Babišova vláda hodlá postupně vycestovat do všech krajů Česka.

Ve tři čtvrtě na sedm ráno vládní kolona přijela do Kroměříže. „My jsme sice vláda v demisi, ale pracujeme od rána,“ prohlásil Andrej Babiš (ANO). Do devíti hodin delegace viděla dvě nemocnice a dvě připravované silnice. Vozil je osmnáct let starý autobus.

Hned ráno předseda vlády v Pravčicích na Kroměřížsku převzal petici na podporu výstavby dálnic D49 a D55 ve Zlínském kraji. Podle jejího iniciátora, bývalého hejtmana Libora Lukáše, ji podepsalo necelých patnáct tisíc lidí. „Petice teď poputuje jak do Poslanecké sněmovny, tak do Senátu,“ řekl Lukáš. Dokument má přimět zákonodárce ke schválení zákona, který by usnadnil povolování staveb důležitých silnic.

Zatímco dostavba dálnice D55, která povede směrem na Uherské Hradiště, by měla u Otrokovic začít už letos, v případě prvního úseku D49 mezi Hulínem a Fryštákem zahájení stavby léta vázne. Vznik dálnice, která má dále vést na Valašsko, dlouhodobě brzdí ekologové, především spolek Egeria. Vadí jim, že má dálnice vést místy s výskytem vzácných živočichů.

Střípky z návštěvy vlády v demisi ve Zlínském kraji (zdroj: ČT24)

Stavba přehrady Vlachovice má zelenou

Vláda zamířila také do zlínské nemocnice. Kraj by rád získal peníze na novou internu s centrálním příjmem. Objekt by měl podle hejtmana Jiřího Čunka (KDU-ČSL) stát asi čtyři miliardy korun. Andrej Babiš sice žádnou konkrétní podporu projektu neslíbil, třetinu by však podle něj mohl dát stát, další třetinu kraj a poslední část město. „To by bylo fér,“ řekl Andrej Babiš.

Budoucí vodní nádrž Vlachovice
Zdroj: ČT24

Naopak o přehradě Vlachovice už je jasno, proto tam návštěva premiéra trvala jen pět minut. „Geologický průzkum v místě plánované přehradní nádrže Vlachovice na Zlínsku by mohl začít už v polovině letošního roku,“ řekl ministr zemědělství v demisi Jiří Milek (za ANO).

Za pět a půl miliardy zatopí valašská údolí dvacet devět milionů kubíků vody. Nejpozději v roce 2028. Bez stavby vodního díla Vlachovice by mohli místní v budoucnu pocítit zásadní nedostatek vody „Sucho je daleko větší problém než jsou povodně,“ dodal ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

O náklady na cestu premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) a ministrů do Zlínského kraje se podělí Úřad vlády a hejtmanství. Úřad zaplatí ubytování, dopravu či pronájem sálu a techniky na tiskovou konferenci. Hejtmanství zaplatí zástupcům vlády, kraje, jejich doprovodu a vybraným starostům oběd. Babišova vláda teď bude do regionů jezdit pravidelně. Za týden přijde na řadu Liberecký kraj.

Opozice cesty označuje za spanilé jízdy nebo předvolební kampaň. Podle předsedy ČSSD Jana Hamáčka jsou s ohledem na to, že kabinet nemá důvěru, nadbytečné. „Vypadá to jako PR. Uvidíme, jestli ty kroky budou mít nějaký reálný efekt,“ poznamenává místopředseda ODS Martin Kupka.