Vystoupení Česka z EU by bylo sebevražedným krokem, shodli se Stropnický s Hamáčkem

Otázky Václava Moravce o pozici Česka v Evropě (zdroj: ČT24)

Důležitost Evropské unie je potřeba občanům České republiky vysvětlovat, shodli se v pořadu Otázky Václava Moravce ministr zahraničí v demisi Martin Stropnický (ANO) a předseda ČSSD Jan Hamáček. Czexit by podle nich byl sebevražedným krokem. Stropnický také uvedl, že souhlasí s iniciativou ODS, aby předseda hnutí ANO a premiér v demisi Andrej Babiš s ostatními stranami jednal o společné pozici k evropské politice. Časem by podle něj bylo dobré, aby vznikl dokument, který ODS nazývá národním konsenzem. Nejprve ale prý musí být sestavena vláda.

„Ambice jde správným směrem,“ komentoval Stropnický iniciativu ODS. Hledání shody všech devíti sněmovních stran bude ale podle něj složité. „Neshodnou se všechny, většinovou shodu bychom hledat měli,“ dodal předseda ČSSD Jan Hamáček.

Česko nyní čekají jednání o příštím rozpočtovém období EU a vyjednávání o jeho pozici při změnách eurozóny a evropských institucí. Podle Stropnického je nutné prosadit rozpočet, který „nezničí dosavadní politiky, ale zároveň se vypořádá s brexitem“ a který umožní politiku zvýšené bezpečnostní a obranné spolupráce.

ODS nabídla Babišovi pomoc při formulování zahraniční a evropské politiky (zdroj: ČT24)

Jako další důležitý bod reformy Evropské unie uvedl Stropnický, aby instituce byly „obslužné a nikoliv určující“. „Ty politiky by skutečně měly na svých jednáních určovat hlavy států, tedy Evropská rada,“ vysvětlil.

Stropnický: EU přináší spoustu dobrého pro naše občany a měli by to slyšet

Podle Stropnického a Hamáčka je ale nutné občanům ČR vysvětlit, proč je členství v Unii výhodné. „To se strašně zanedbalo a zredukovalo se to na to, že jsou nějaké fondy a ty fondy se ztrácejí a že s tím je nějaký korupční potenciál. Což je všechno pravda, ale na druhou stranu Unie přináší spoustu dobrého pro naše občany a měli by to slyšet. Měli by to slyšet objektivně a bez nějakých příkras,“ konstatoval Stropnický.

„My musíme lidem říct, jaký smysl má být v Evropské unii. A když se podíváme na tu debatu, tak se smrskla jen na migrační krizi. A ty ostatní aspekty a výhody členství v Unii tady nejsou. Pak se dostáváme do situace, kdy tady vážně někteří politici mluví o vystoupení z EU a dokonce k tomu předkládají příslušné zákony,“ doplnil Hamáček. „Podle mě je potřeba občanům vysvětlit, že vystoupení z EU je ekonomická sebevražda České republiky.“

„Musíme kromě toho lidem ještě říkat, že Unie je hodnotový prostor, bezpečnostní záležitost. Že je to záležitost vůbec civilizační, ke které patříme od přijetí křesťanství,“ doplnil Stropnický.

Podle Hamáčka patří k české národní identitě potřeba se proti něčemu vymezovat a v současnosti se ČR vymezuje právě proti Unii. „My se vymezovali proti Rakousku-Uhersku, vůči Německu, potom vůči Sovětskému svazu. A sáhněme si do svědomí, my sami politici, jestli jsme se v případě potřeby, když jsme hledali viníka, nevymezovali vůči EU,“ řekl.

Podle Bělohradského postoj národa k EU poznamenala podceněná traumata

Podle filozofa a sociologa Václava Bělohradského, který byl také hostem Otázek, ale politici nemohou národu vysvětlit důležitost evropské instituce, pokud ji doteď sám nepochopili. „Ten národ nerozumí sám sobě, nebo jeho kultura je v krizi. Vystoupit kam? Co to znamená? Že budeme dál závislí na svých sousedech, jen nebudeme členy EU,“ řekl. „Dávám málo šancí politikům v akci vysvětlit, co je Evropská unie. Tady bych byl velký pesimista.“

Podle Bělohradského byla podceněna traumata národa. „Třeba i to trauma rozpadu státu,“ vysvětlil. Právě tam podle něj pramení strach z Evropy a ztráty svrchovanosti. Zároveň připomněl, že i mimo Unii by Česká republika podléhala řadě pravidel.