Počet případů chřipky v Česku neklesá. Mezi školáky a seniory naopak čísla stále rostou

Počet nemocných chřipkou v Česku se za poslední týden prakticky nezměnil – stoupl o 0,5 procenta. Lékaři nahlásili celkem 1954 případů akutních infekcí dýchacích cest na sto tisíc obyvatel. Nejvíce nemocných přibývalo mezi žáky základních škol. Hlavní hygienička vyhlásila začátek chřipkové epidemie na začátku února. Obvykle trvá čtyři až osm týdnů.

„Nejnovější údaje zpracované Státním zdravotním ústavem potvrzují, že i nadále přetrvává plošná chřipková epidemie na celém území ČR. Cirkulují oba typy virů, jak chřipky typu A, tak i chřipky typu B, a to s převažujícím podílem chřipky typu B,“ uvedla v tiskové zprávě hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová.

Nejvíc nemocných stejně jako v předchozích týdnech přibývalo mezi žáky základních škol, jejich počet vzrostl za týden o 2,4 procenta. Přibývalo i nemocných seniorů a nejmenších dětí. Naopak mezi staršími 15 let nemocných mírně ubylo.

Údaje o počtu nemocných hlásí lékaři krajským hygienikům. Nemocných může být ještě víc. Řada lidí totiž do ordinací nedorazí, nemoc přechází nebo si vezme v práci dovolenou.

Od běžné virózy či nachlazení se chřipka liší rychlým nástupem, bolestí kloubů a tělesnou teplotou nad 38 stupňů Celsia. Chřipka je obzvlášť nebezpečná pro chronické pacienty nebo seniory. Řada nemocnic nebo domovů důchodců proto zakázala návštěvy. Od začátku chřipkové sezony do konce minulého týdne chřipce podlehlo 33 lidí. Nejčastěji šlo o seniory nad 65 let s dalšími závažnými nemocemi, jako je cukrovka, obezita nebo onemocnění srdce. Loni za celou sezonu zemřelo na chřipku 114 lidí. 

Před rokem začala chřipková epidemie dříve, počty nemocných na začátku února už klesaly. Epidemii stále hlásí i celá západní Evropa. Nemocnost klesá mírně, v některých státech kolísá nebo stagnuje. Plošnou epidemii hlásí stále všechny státy sousedící s Českem.

Ve Středočeském kraji klesl počet nemocných o desetinu, v Karlovarském naopak o čtvrtinu stoupl

Nejvyšší nemocnost je stále hlášena z Libereckého, Pardubického, Moravskoslezského kraje a z Vysočiny. V sedmi krajích nemocnost stále přesahuje hodnotu 2000 nemocných na 100 000 obyvatel. Počet nemocných už klesá ve Zlínském, Středočeském či Královéhradeckém kraji.

Relativní nemocnost v krajích na 100 000 obyvatel
Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR

V Jihomoravském kraji se za poslední týden zvýšil počet nemocných v chřipkové epidemii z 23 tisíc na 25 tisíc. Na sto tisíc obyvatel připadá 2048 nemocných, před týdnem jich bylo kolem 1950 na stejný počet obyvatel. „V porovnání s celostátním číslem 1931 nemocných na 100 000 obyvatel jsme nad průměrem. Nejhorší situace je v okrese Brno-venkov, kde je 2453 nemocných na 100 000 obyvatel,“ uvedla vedoucí protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek.

 V Pardubickém kraji narostl oproti minulému týdnu počet nemocných o tři procenta. Momentálně je v regionu 2100 nemocných na sto tisíc obyvel. Nejvíce postiženy jsou okresy Chrudim a Ústí nad Orlicí. „V osmém kalendářním týdnu došlo k očekávanému vývoji, nárůst nebyl významný. Situace se stabilizovala a vypadá to, že vrcholu jsme dosáhli. V následujícím období by už mohl počet onemocnění klesat,“ komentovala situaci v kraji vedoucí protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Olga Hégrová.

V Plzeňském kraji od minulého týdne stoupl počet lidí s chřipkou a akutními respiračními infekcemi o 6,1 procenta. V kraji je nyní 1734 nemocných na 100 000 obyvatel. Nemocnost tak v kraji překročila hranici epidemie. Nemocnost za uplynulý týden stoupla ve třech ze sedmi okresů kraje – nejvíce na Rokycansku, kde v porovnání s předchozím týdnem přibylo 45 procent nemocných. Největší pokles, o desetinu, vykázalo Domažlicko. Hranice epidemie je aktuálně překročena na Klatovsku, v Plzni, na jihu Plzeňska, na Rokycansku a na Tachovsku.

Epidemie trvá i v Ústeckém kraji. Na 100 000 obyvatel připadá v tomto týdnu 1990 nemocných, oproti minulému týdnu je to o téměř 14 procent víc, řekla ředitelka Krajské hygienické stanice v Ústí nad Labem Lenka Šimůnková.

V Moravskoslezském kraji epidemie pokračuje už čtvrtým týdnem. Nemocnost se ale v tomto týdnu poprvé mírně snížila, když na 100 000 obyvatel připadalo 2289 nemocných. „V Moravskoslezském kraji nově evidujeme devět závažných průběhů chřipky, u kterých byla nutná hospitalizace na jednotkách intenzivní péče, z toho jedno úmrtí u pacientky se závažným chronickým onemocněním. Nikdo z těchto pacientů nebyl očkován proti sezonní chřipce,“ doplnila krajská hygienička Helena Šebáková.

Poprvé v letošním roce klesl počet pacientů s chřipkou v Jihočeském kraji. Hygienici evidovali 2160 případů na 100 000 osob, což je o 1,5 procenta méně než před sedmi dny. „Epidemie pokračuje pátým týdnem. Nedokážeme přesně říci, jak dlouho potrvá, ale zatím se zdá, že pokles nemocnosti bude pozvolný,“ uvedla Jitka Luňáčková z českobudějovické krajské hygienické stanice. V Jihočeském kraji kvůli chřipce zůstávají pro návštěvy zavřené mnohé z nemocnic a domovů pro seniory.

Nemocných ubylo také v Královéhradeckém kraji. Hygienici aktuálně evidují 1889 nemocných v přepočtu na 100 000 obyvatel, minulý týden jich bylo dosud nejvíce – 1945. „Stále se jedná o fázi plošné epidemie akutních respiračních onemocnění smíšeného nechřipkového a chřipkového původu, nicméně v rámci kraje byl pravděpodobně překonán její letošní vrchol,“ uvedli hygienici na webu Krajské hygienické stanice v Hradci Králové.. Upozornili na to, že zatím situaci nelze zcela objektivně vyhodnotit, protože v tomto týdnu měl okres Hradec Králové jarní prázdniny.

Více nemocných než v předchozím týdnu eviduje Liberecký kraj.  Na 100 000 obyvatel připadá 2945 nemocných s akutními respiračními infekcemi, což je o 4,4 procenta víc. Ve všech nemocnicích v kraji a některých domovech pro seniory dál platí zákaz návštěv. „Vzhledem k vývoji nemocnosti zůstane zákaz v platnosti ještě minimálně celý příští týden,“ řekla mluvčí Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa Kateřina Amrichová. Všechna lůžková oddělení jsou tam pro návštěvy uzavřena od 5. února.

Skoro o desetinu klesl počet nemocných ve Středočeském kraji. Na 100 000 obyvatel připadalo 1819 případů onemocnění. Od začátku chřipkové sezony evidují středočeští hygienici 33 případů chřipky se závažným průběhem u neočkovaných osob. Šest lidí v souvislosti s chřipkou zemřelo.

Naopak o 25,3 procenta stoupl za poslední týden počet nemocných v Karlovarském kraji.  Relativní nemocnost byla v osmém kalendářním týdnu 1100 nemocných na 100 000 obyvatel. Oproti celorepublikovému průměru jsou počty nemocných v kraji výrazně nižší. „Nejvyšší nárůst počtu nemocných, o 53,2 procenta, je evidován ve věkové skupině školních dětí mezi šesti a 14 lety,“ uvedla ředitelka protiepidemického oboru KHS Martina Prokopová.