Běžkař srazil 14letého chlapce a ujel. V bílých stopách narůstá násilí

Události: Mezi běžkaři narůstají konflikty (zdroj: ČT24)

Horští záchranáři upozorňují na přibývající konflikty v běžeckých stopách. Často k nim dochází mezi vyznavači klasického stylu a bruslení. Aktuálně řeší policie případ z Jizerských hor, kde před týdnem lyžař ujel od zraněného chlapce, kterého sám srazil.

Jizerská magistrála, to je dlouhých dvě stě kilometrů upravených běžeckých stop. Za jediný víkend se jimi prožene až patnáct tisíc lidí. Ve dne i v noci se tu potkávají profesionálové a začátečníci, zastánci klasického stylu i bruslaři.

„Třeba jedou vedle sebe a povídají si, tak je to někdy docela ošemetné, se jim vyhnout,“ přiznala běžkařka Martina Zemanová. „Já ty bruslaře! Někteří prostě jedou a vůbec nekoukají na lidi okolo,“ postěžovala si další milovnice bílé stopy Olina Kyselová.

Základní pravidlo zní stejně jako na silnici: jezdit vpravo a ohleduplně. „Určitá hrstka lidí občas reaguje podrážděně. Inzultují se na trati, ale aby srazil dítě a odjel, tak to se nám ještě nestalo,“ vyjádřil se náčelník horské služby pro oblast Jizerských hor René Mašín.

Policie pátrá po lyžaři v kukle

Právě u takového případu zasahovali horští záchranáři minulý týden. Incident se stal za tmy, asi sto metrů od Gregorova kříže poblíž Nové louky. „Proti jel pán bruslením a pak z ničeho nic vstoupil do protisměrné stopy, kde se srazil s chlapcem,“ vylíčil událost horský záchranář Jiří Car.

„Oba se sesunuli, syn začal sténat bolestí. A on mně žádnou pomoc nenabízel, prostě odjel,“ popsal reakci agresora na běžkách otec zraněného chlapce Jiří Petr. „Chlapec i otec měli čelovky, jediný člověk, který nebyl osvětlený, byl ten, který srazil toho kluka,“ doplnil Car.

Čtrnáctiletý lyžař skončil se zlomenou rukou v nemocnici. Případ proto převzala policie. „Hledáme muže přibližně ve věku třiceti let, vysokého asi 170 centimetrů, který byl v té době oblečen v černém oblečení a na hlavě měl zelenou kuklu,“ uvedla mluvčí jablonecké policie Dagmar Sochorová.

Obliba nočního běžeckého lyžování stále stoupá. Přitom právě v noci stopy projíždějí rolby. „Kluci v rolbách mají velký problém se vyhýbat,“ varoval člen správní rady Jizerská o.p.s. Martin Koucký. Provozovatelé magistrály proto přemýšlejí, jak noční pohyb ve stopě omezit. Oporu v zákoně ale nemají.