Lidé bez domova obědvali s kardinálem Dukou, dostali i balíčky s oblečením

Lidé bez domova obědvali s kardinálem Dukou, dostali i balíčky s oblečením (zdroj: ČT24)

Na tři stovky pozvaných lidí bez domova se zúčastnilo tradičního oběda s kardinálem Dominikem Dukou. Kromě jídla dostali hosté také vánoční balíčky s oblečením a hygienickými potřebami, zájemci mohli využít také služby ošetřovny.

Slavnostní oběd zahájil kardinál Duka krátkým projevem, ve kterém přítomným připomněl, že rozdávání obědů na Boží hod vánoční bylo vždy tradicí pražských biskupů. „Nehledejte štěstí tam, kde je hodně peněz a moci. Tam je většinou strach,“ řekl předtím, než zahájil společnou modlitbu před jídlem.

Mezi pozvanými byli jak lidé bez střechy nad hlavou, tak například senioři, kteří nikoho nemají, nebo handicapovaní. Lidé dostávali osobní pozvánky na jméno. „Lidé pro nás nejsou čísla nebo případy, na jméně nám záleží,“ řekla Kristina Koldinská z komunity Sant'Egidio, která se na pondělní organizaci podílela zhruba stovkou dobrovolníků, kteří pomáhali akci již od podzimu zorganizovat.

Hlavním chodem byla tradičně kachna se zelím nebo svíčková, kromě toho se podávala polévka a na stolech byla také vánočka a cukroví. Organizátoři rozdali tři sta porcí. Přímo v Arcibiskupském paláci poobědvali zhruba dvě stovky lidí, další stovka dostala oběd v semináři.

Zájem byl i o zimní boty a teplé bundy

Kromě oběda obdržel každý z hostů vánoční balíček. Zájemci mohli využít i ošetřovnu, navíc pro ně bylo připravené obnošené oblečení na rozdávání. Největší zájem bývá o zimní boty a teplé bundy.

Oběd pro potřebné se na arcibiskupství konal letos poosmnácté. Podle Koldinské jsou náklady na něj v řádech desetitisíců. S organizací pomáhají převážně dobrovolníci a restaurace, která jídlo připravuje, pracuje za režijní náklady.