Procesí v Betlémě, mše ve Vatikánu. V Praze odslouží vánoční bohoslužbu kardinál Duka

Lidé po celém světě tradičně oslaví Vánoce. Procesím si kolem poledne jako obvykle připomenou významný svátek tisíce křesťanů v místě Ježíšova narození v Betlémě na Západním břehu Jordánu. Vánoční mši pak večer odslouží papež František v chrámu svatého Petra ve Vatikánu. V katedrále sv. Víta na Pražském hradě zase odslouží mši pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka.

Pro papeže Františka jsou to letos už páté Vánoce v čele římskokatolické církve. Kromě mše konané na Štědrý den ve 21:30 SEČ ho čeká také tradiční poselství Městu a světu, které z balkonu baziliky svatého Petra pronese u příležitosti svátku Narození Páně v poledne na Boží hod vánoční, tedy v pondělí.

Vánoční strom na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu
Zdroj: Alessandro Bianchi/Reuters

Vánoce patří ke chvílím, kdy do kostelů přicházejí i ti, kdo je pravidelně nenavštěvují. V Praze je možné vybrat si z několika desítek kostelů. Lidé rádi chodí do kostelů v centru města, kdy jeho návštěvu podobně jako v případě svatovítské katedrály spojí s procházkou noční Prahou. Pražský hrad letos slibuje, že jeho areál bude otevřen až do konce půlnoční mše.

Loni se Hrad uzavřel o půlnoci

Kvůli zvýšeným bezpečnostním opatřením loni o Vánocích policie uzavřela Pražský hrad o půlnoci. Lidé, kteří přišli se zpožděním na půlnoční mši, se do katedrály svatého Víta nedostali. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček opatření hájil s tím, že je slušné přijít na půlnoční mši včas. Letos by se měl areál Hradu uzavřít kolem druhé hodiny ranní a měly by být otevřeny všechny hradní vchody.

Pražský hrad před Vánocemi
Zdroj: Miloš Ruml/ČTK

Jako půlnoční mše se v římskokatolické církvi označuje slavnostní mše v předvečer Božího hodu vánočního, tedy narození Ježíše Krista. Vigilie před velkými svátky jsou v křesťanské liturgii doloženy od 5. století, slavily se ve východní i západní církvi a byly často spojeny s postem.

Kromě mší začínajících přesně o půlnoci, které v Praze lze kromě sv. Víta navštívit třeba také v kostele Panny Marie Vítězné a sv. Antonína Paduánského na Malé Straně nebo ve vyšehradské bazilice sv. Petra a Pavla, začínají některé už ve 22:00 jako například v malostranském kostele Panny Marie pod řetězem nebo kostele sv. Františka z Assisi u Karlova mostu.