Část diváků ČT musí přeladit. Kvůli přechodu na druhou generaci digitální televize

Česká televize bude muset kvůli přechodu na pozemní digitální vysílání druhé generace uvolnit některé stávající kmitočty téměř o rok dříve, než se čekalo. Část kmitočtů veřejnoprávního multiplexu musí dát k dispozici už v druhé polovině roku 2019, a ne v polovině roku 2020. Změna kmitočtů doprovázená krátkou noční výlukou signálu se už tento týden týká některých vysílačů v jižních a severních Čechách.

Část diváků bude muset přeladit kmitočet, jakým přijímá programy České televize ve vysokém rozlišení ČT1 HD, ČT2 HD, ČT sport HD a také ČT :D a ČT art. Změny vysílacích kmitočtů doprovázené krátkou noční výlukou signálu začnou v noci na čtvrtek a opakovat se budou i v dalších dnech. Přelaďování proběhne vždy mezi 1:00 a 7:00, potrvá zhruba 30 minut.

Následně se budou konat ještě dílčí technické úpravy. Při nich opět dojde k noční výluce, lidé už ale nebudou muset přeladit programy.

  • Přelaďování:
    14. 12.
    Klatovy-Doubrava, Domažlice-Čerchov, České Budějovice - Kleť
    15. 12. Jáchymov-Klínovec, Jihlava-Jeníkov, Ústí nad Labem (změna primárního signálu)
    16. 12. Jablonec n. Nisou  - Černá Studnice
  • Dílčí technické úpravy bez přeladění:
    17. 12. Jáchymov-Klínovec, Jihlava-Jeníkov, Ústí nad Labem
    18. 12. Klatovy-Doubrava, Domažlice-Čerchov
Mapa dotčených oblastí (vysílače označeny červeně)
Zdroj: ČT

Změny souvisí s přechodem na nový typ digitálního vysílání DVB-T2 HEVC. Česká televize musí frekvence uvolnit, protože jinak by nebylo možné spustit ostatní multiplexy a ukončit vysílání ve stávajícím standardu ke konci června 2020.

S uvolněním kmitočtů počítá chystaný technický plán přechodu, který Český telekomunikační úřad začal vytvářet po přijetí tzv. diginovely telekomunikačního zákona. Ta vstoupila v platnost se zpožděním až na začátku září.

Přechod na nový standard je nutný kvůli tomu, že Česko musí na základě mezinárodních dohod uvolnit nynější pásmo 700 MHz pro novou generaci rychlého mobilního internetu.

„Česká televize udělá maximum pro to, aby přechod na standard DVB-T2 proběhl podle plánu v termínu do konce června roku 2020 a co nejšetrněji ke stávajícím uživatelům volného terestrického vysílání České televize,“ uvedl generální ředitel ČT Petr Dvořák.

Upravený harmonogram přechodu veřejnoprávního multiplexu na vysílání ve standardu DVB-T2 předpokládá technickou přípravu od ledna do března příštího roku. Následně bude zahájeno vysílání přechodového multiplexu, který bude v provozu až do června 2020.

Zákonem stanoveného pokrytí, tedy 95 procent obyvatelstva ČR, by měl veřejnoprávní multiplex dosáhnout na konci června příštího roku. Finální síť multiplexu veřejné služby fakticky vznikne přeladěním oblasti Jihočeského a Ústeckého kraje.

Vysílače současného veřejnoprávního multiplexu se budou postupně vypínat od poloviny roku 2019. Přesný harmonogram postupného ukončování současného DVB-T vysílání v Česku bude stanoven v plánu přechodu nejpozději do poloviny příštího roku.

  • 1. České Budějovice - Kleť: k 32 → k 42
    2. Klatovy-Doubrava: k 23 → k 30
    3. Jihlava-Jeníkov: k 50 → k 47
    4. Jáchymov-Klínovec: k 50 → k 38
    5. Jablonec n. Nisou - Černá Studnice: k 29 → k 21
    6. Domažlice-Čerchov: k 32 → k 45
Kanály pro multiplex veřejné služby ve standardu DVB-T2/HEVC
Zdroj: ČT

Většina současných televizí už nové vysílání podporuje

Desítky nových kanálů přinesla už první vlna digitalizace. Druhá generace digitálního vysílání posunuje úroveň ještě dál, kromě dalších programů bude mít v novém standardu televizní vysílání čistší obraz než dosud. Zlepšit se mají i přechody mezi barvami i jejich sytost.

Televize splňující standardy DVB-T2 jsou označeny tímto logem
Zdroj: ČT24

K tomu je ale potřeba přístroj, který dokáže takový signál přijímat. Jednou z možností je koupit si set top box za několik set korun, druhou pak pořízení nové televize. Naprostá většina nyní prodávaných televizí už nový standard podporuje. 

„Televizory, které splňují standard (DVB-T2 HEVC) v plném rozsahu a jsou námi ověřeny a změřeny, tak jsou označeny logem Ověřeno,“ řekl už dříve Marcel Procházka z Českých radiokomunikací. Podrobnosti lidé najdou také na webu www.dvbt2overeno.cz. Lidé, kteří sledují satelitní nebo kabelové vysílání, nic řešit nemusí.

  • DVB-T2 HEVC (Digital Video Broadcasting – Terrestrial. High Efficiency Video Coding) je budoucí standard pozemního televizního vysílání v Česku. Divákům přinese pořady ve vysokém HD rozlišení, lepší kvalitu přenosu zvuku, jasně ostrý obraz a plnou sytost barev. Kvalitnější mají být také přechody mezi jednotlivými barvami.
  • Přechod je nutný kvůli tomu, že Česko musí na základě mezinárodních dohod i rozhodnutí Evropského parlamentu a Evropské rady uvolnit nynější pásmo 700 MHz pro novou generaci rychlého mobilního internetu.
  • Přechod ze současného na nový standard bude probíhat postupně. Současné vysílání i nová síť budou fungovat dva až tři roky souběžně. Diváci tak budou mít možnost se na přechod připravit. Nová televize musí mít DVB-T2 tuner s podporou kodeku HEVC/H.265.
  • Vypínání současných sítí se dotkne zhruba poloviny domácností, které přijímají televizní signál na klasickou pokojovou nebo venkovní anténu, případně společnou televizní anténu. Tedy těch, kteří mají příjem televize zdarma. Netýká se tedy zákazníků kabelových a satelitních společností ani IPTV.
  • Od ledna do března 2018 má probíhat technická příprava. Následně bude zahájeno vysílání přechodového multiplexu, který již bude dominantně postaven na cílovém kanálu 26. Přechodový multiplex bude v provozu až do června 2020. 
  • Zákonem stanoveného pokrytí (95 % obyvatelstva ČR) by mělo být dosaženo na konci června 2018. Do té doby také bude stanoven přesný harmonogram postupného ukončování nynějšího vysílání DVB-T. Vysílače současného multiplexu veřejné služby se budou postupně vypínat od poloviny roku 2019. Vysílání ve stávajícím standardu má skončit v červnu 2020.