Sběrny surovin šidí při výkupu ještě víc než dřív, odhalila ČOI

Pochybení u každé druhé sběrny surovin zjistila kontrola České obchodní inspekce. Nejzásadnější pochybení inspektoři zaznamenali v oceňování vykupovaných surovin. Sběrny buď účtovaly špatnou cenu, anebo cenu za jiný, levnější materiál. Oproti kontrolám v minulých letech počet prohřešků vzrostl.

Pochybení inspekce zjistila u 40 z celkových 84 sběren druhotných surovin zkontrolovaných během srpna a září letošního roku. V jedenácti případech provozovatelé účtovali vykupovaný materiál jako jiný, levnější nebo vypláceli částky v rozporu s ceníkem. Ve třinácti případech ceník v provozovně úplně chyběl.

„Jde o nedodržení zásad poctivosti při poskytování služeb. V praxi to znamená, že provozovatel záměrně označí vykupovaný materiál za jiný, levnější. Někdy provozovatel jednoduše naúčtuje špatnou cenu. Typicky tak provozovatelé účtují nižší ceny lidem, o kterých usoudí, že žijí bez domova, zatímco jiným lidem vyplatí za materiál vyšší částku,“ uvedl mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Provozovatelé sběren také v devatenácti případech použili měřidla bez úředního ověření nebo měřidla neschváleného typu. Tím se provinili proti zákonu o České obchodní inspekci.

Sběrny surovin vyšly z kontroly hůř než v minulých letech. „V roce 2015 jsme evidovali pochybení u 39 % kontrol, v roce 2016 ještě o procento méně. Letos ale došlo k nárůstu. Kontroly odhalily provinění ve 47,6 % případů. Kriminalita související s výkupem surovin se od té doby, kdy provozovatelé mohou peníze vyplácet pouze bezhotovostně, zřejmě snížila. O prohřešcích proti právům spotřebitelů to ale říct nelze,“ říká Fröhlich.

Inspektoři uložili 27 pokut v celkové hodnotě 72 tisíc korun a vydali zákaz používání na šest hmotnostních měřidel, která neodpovídají předpisům.

Inspekce bude podle svého mluvčího nepochybně v podobných kontrolách pokračovat. S blížícími se svátky se ovšem ČOI zaměřuje především na jiné segmenty trhu, například na prodejce pyrotechniky.