Jako dárek vánoční stromek. U Lesů se o něj mohou přihlásit nemocnice i dětské domovy

Vánoční stromky zdarma (zdroj: ČT24)

Zaměstnanci státních lesů rozdávají vánoční stromky do nemocnic, dětských domovů či azylových center zcela zdarma. Jejich zástupci se o ně mohou přihlásit až do tohoto čtvrtka, podotkla za Lesy ČR jejich mluvčí Eva Jouklová.

K získání stromku stačí internetová registrace, po ní ho přivezou lesníci. Do úterního poledne se na internetu přihlásilo o vánoční stromek více než dvě stovky zájemců. Webového odkazu vanocnistromkydetem.cz jenom v Moravskoslezském a Olomouckém kraji využilo na čtyřicet institucí.

Kvůli úspoře peněz si o stromek napíšou i v dětském domově v Plumlově na Prostějovsku. Jehličnan přijde do jedné ze zdejších hojně navštěvovaných místností.

Kromě lesníků s adventem ovšem začínají do hvozdů vyrážet také zloději. K tomu, aby stromy lesníci před jejich nájezdy co nejvíce ochránili, přistupují hned k několika opatřením. Lákavé stromky například cíleně poškozují. Postupují přitom tak, aby rostlinu viditelně poničili, avšak aby neomezili její další zdravý vývoj.

Abych ho znehodnotil, uštípnu pár větviček. Tomu stromku to nevadí. Pro zloděje je pak neatraktivní.
Jiří Bartuněk
lesní správce Lesy ČR

Další možnou ochranou stromků jsou speciální spreje. V teple použitý repelent uvolňuje zápach a stromek je proto do domácnosti nepoužitelný. „Poslední možností, kterou lesníci využívají, je barevný sprej. Na stromku vydrží několik měsíců, ale neublíží mu,“ dodal redaktor České televize Martin Laštůvka.

Začnou kupovat lesy

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) by měl letos od soukromých vlastníků koupit přes 1600 hektarů lesů za více než 400 milionů korun. Zatím podnik v tomto roce uzavřel dohody o koupi 1529 hektarů lesů za celkem 347 milionů korun. Plochy lesů státu se podnik snaží zvětšit po nedávném úbytku lesů vydaných v církevních restitucích, sdělil generální ředitel Lesů ČR Daniel Szórád.

Státním lesům ČR nyní patří asi 1,2 milionu hektarů lesů, což představuje necelou polovinu lesního půdního fondu v republice. V posledních letech v církevních restitucích Lesy ČR vydaly přes 120 000 hektarů lesů. Od svého založení v roce 1992 podnik v rámci různých restitucí vydal v souhrnu asi půl milionu hektarů lesů.