Soudy se dohodly. Janouškův nástup do vězení vyřeší v Brně, spěchat ale nebudou

Skutečnost, že se lobbista Roman Janoušek nevrátil ve stanoveném termínu do věznice, bude řešit Krajský soud v Brně. Dohodl se na tom s pražským městským soudem, u nějž Janoušek podal žádost o upuštění od zbytku trestu. Brněnský soud na rozhodnutí nemá lhůtu a ani neplánuje, že by jednal bezodkladně.

„Výsledkem intenzivního jednání místopředsedů našeho soudu a brněnského krajského soudu je dohoda, že veškeré úkony směřující k nastoupení odsouzeného Janouška do výkonu trestu bude provádět brněnský krajský soud,“ uvedla mluvčí pražského soudu Markéta Puci.

Janoušek měl do vězení po přerušeném trestu nastoupit do nedělní půlnoci. Podle svého advokáta Lukáše Trojana tak neučinil ze zdravotních důvodů, nachází se prý v akutní lékařské péči.

Lobbista v minulosti prodělal operaci hlavy a trest měl přerušený rovněž kvůli svému zdraví. Janoušek zaslal svou zdravotní dokumentaci vedení Vězeňské služby. Za nenastoupení do vězení mu hrozí stíhání za maření výkonu úředního rozhodnutí.

Pražský městský soud od počátku uváděl, že aktuální situaci musí řešit brněnský soud jakožto soud, který předtím rozhodl o přerušení trestu. Brno ale nejprve tvrdilo, že věc je v gesci Prahy, která rozhodovala o Janouškově dopravní nehodě. Později hovořilo o „interpretační mezeře zákona“, ale nakonec ustoupilo.

Brněnský soud zatím neupřesnil, kdy o věci může rozhodnout, spěchat ale nebude. „Budeme postupovat podle zákona, žádné lhůty pro vydání příkazu nemáme. Úkony ve věci nebudou činěny bezodkladně. Další kroky budeme činit ve spolupráci s Městským soudem v Praze,“ řekla mluvčí Eva Sigmundová.

Je proto pravděpodobné, že brněnský krajský soud počká, jak rozhodne pražský městský soud o Janouškově žádosti o upuštění od výkonu zbytku trestu.

Roman Janoušek v roce 2012 podle soudu úmyslně srazil autem ženu v Praze a ujel. Původně čelil obžalobě za pokus o vraždu, nakonec dostal 4,5 roku odnětí svobody za ublížení na zdraví a řízení pod vlivem návykové látky.

Do vězení nastoupil v listopadu 2014 a zůstal v něm do března 2016, poté měl trest opakovaně přerušen. Krajský soud v Brně tento měsíc zamítl Janouškovu další žádost o přerušení trestu s tím, že zdravotní prognóza nepředpokládá zlepšení a Janoušek by měl situaci řešit žádostí o upuštění od zbytku trestu.

Pražský rodák Roman Janoušek v mládí sice pracoval jako číšník, v 90. letech ale vystudoval práva na Univerzitě Karlově a v roce 2003 získal titul JUDr.

Současně se studiem podnikal v realitách a také vyhrál výběrové řízení na provozování kina Blaník v Praze na Václavském náměstí, kde se mimo jiné pořádaly protidrogové přednášky. Na nich se Janoušek seznámil s pozdějším pražským primátorem Pavlem Bémem, který byl známým odborníkem na drogovou problematiku.

Janoušek sám sebe v tisku charakterizoval jako „politického podnikatele“. Často se o něm ale psalo spíše jako o tzv. kmotrovi s úzkými vztahy zejména s pražskými občanskými demokraty. Deník Mladá fronta Dnes zveřejnil v roce 2012 odposlechy, které tehdy byly pět let staré a podle deníku z nich vyplývalo, že měl Janoušek velký vliv na rozhodování o důležitých obchodech na pražském magistrátu.

Janoušek byl také jedním z účastníků výletu na golf do Dubaje z počátku roku 2011, kam cestoval spolu s tehdejším ředitelem ČEZu Martinem Romanem, významným poslancem za ODS Pavlem Suchánkem, generálním ředitelem Českých drah Petrem Žaludou, ředitelem pražského dopravního podniku Martinem Dvořákem a ředitelem plzeňské Škody Transportation Tomášem Krskem. Blízko měl i k bývalému vysoce postavenému státnímu zástupci Liboru Grygárkovi, který je od roku 2013 obviněn ze zneužití pravomoci kvůli kauze, ve které se podle současných žalobců pokusil uchránit Janouška od stíhání. 

V březnu 2012 Janoušek narazil svým vozem na křižovatce v Praze do auta jedenapadesátileté ženy. Od nehody ujel, ale když krátce poté zastavil na červenou, řidička jej dohonila, stoupla si před jeho vůz a chtěla s ním situaci řešit. Janoušek proti ní nejdřív dvakrát popojel, poté se na zelenou rozjel a ženu srazil. Dostal za to pravomocný trest 4,5 roku vězení.

Roman Janoušek u soudu
Zdroj: ČTK