Pafko: Lékaři stárnou, změnit trend potrvá 15 let. Politici ale myslí jen na čtyři roky

Interview ČT24: Chirurg Pavel Pafko (zdroj: ČT24)

Průměrný věk českých doktorů roste, polovině z nich je přes 50 let. U praktických lékařů jde dokonce o tři čtvrtiny. Podle chirurga Pavla Pafka by stát měl výrazně navýšit počty studentů lékařských fakult – než se ale změna projeví na vyšším počtu doktorů, potrvá to podle něj nejméně 15 let. Řekl to v Interview ČT24.

„K dnešnímu dni je v lékařské komoře evidováno 43 502 lékařů, ale z toho starších padesáti let je 20 691. Je jasné, že tito lidé budou muset být výhledově nahrazeni dorostem a to je právě ten základní problém,“ vysvětluje Pafko. 

Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky by bylo potřeba zvýšit počet studentů lékařských fakult o 20 procent. Profesor Pafko však upozorňuje, že taková změna není možná hned od příštího roku.

„Je třeba přemýšlet o tom, že student studuje šest let a po skončení studia potřebuje k atestaci ještě dalších pět až šest let, takže dvanáct let. Na přípravu jsou třeba aspoň dva tři roky, to je celkem 15 let. Očekával bych, že politici nebudou myslet tak, jak většinou myslí – pouze výhledově na příští volební období, na čtyři roky – ale budou myslet koncepčně,“ říká Pafko.

Pro navýšení počtu studentů bude potřeba nejen víc peněz, ale také personálu, vybavení a prostor. „Medicína na rozdíl od práva nebo ekonomie vyžaduje mikroskopy, pitevny atd. To není jen tabule a křída, která třeba na těch právech stačí,“ podotýká.

Školu podle něj kvůli náročnosti dokončí jen zhruba polovina studentů. „Jestli chci finálně mít o 15 procent víc lidí, tak jich musím nejméně o 25 procent víc přijmout. Pro zajímavost – na naší fakultě v létě končí 311 mladých lékařů, ale začínalo jich 554. A co je zajímavé, víc odpadne kluků než holek,“ doplňuje Pafko.

A problém je stále i s odchody absolventů do zahraničí. „V ČR promuje na osmi lékařských fakultách asi tisíc až 1100 mladých lékařů každý rok. Z toho ale asi 200 hned žádá o takové potvrzení, že nikdy nebyli členy lékařské komory, že nebyli v rámci komory nijak stíháni a že chtějí vycestovat. Z tisícovky dvě stě, to je pětina,“ upozorňuje Pavel Pafko.

Podle údajů OECD je Česko v počtu lékařů na počet obyvatel nyní zhruba uprostřed tabulky. „Základní problém není momentálně v počtu, ale v distribuci lékařů. V příhraničních oblastech nejsou hlavně praktičtí lékaři. ČR patří mezi země, kde je strašně moc specialistů a relativně málo praktických lékařů,“ dodává Pafko. I u praktiků je stárnutí problém – z 5200 lékařů jsou nyní 4 tisíce starší padesáti let.

Celý rozhovor s profesorem Pavlem Pafkem ve videu.