Mynář: Zátah v Lánech má podobné rysy jako akce kolem Rittiga nebo Nečasové

Policejní zátah v sídle Lesní správy Lány nese podle kancléře Vratislava Mynáře podobné rysy jako u kauz kolem lobbisty Ivo Rittiga nebo Jany Nečasové. Vznikne velký humbuk, ale výsledek bude opět nulový, řekl v Interview ČT24. Lesní správa už podle Mynáře podala na postup Vrchního státního zastupitelství v Praze ústavní stížnost.

Policie v červnu zasahovala v sídle Lesní správy Lány kvůli veřejným zakázkám. Výsledkem zásahu je obvinění dvou lidí, kteří jsou vyšetřováni na svobodě.

Lesní správa už podle kancléře podala na postup Vrchního státního zastupitelství v Praze, které případ dozoruje, ústavní stížnost. „Podle našich právníků nerespektuje rozhodnutí Ústavního soudu o místní příslušnosti,“ řekl Mynář.

Mynář: Zátah v Lánech má rysy jako akce kolem Rittiga nebo Nečasové (zdroj: ČT24)

Katastrální území, kde je sídlo Lesní správy, je v Kladně. VSZ ale podle Mynáře požádalo soud v Rakovníku: „Ptám se: Proč?“ Mynář rovněž podal za prezidentskou kancelář jako zřizovatele Lesní správy námitku vůči postupu VSZ v Praze, které si podle něj kauzu pod sebe stáhlo nezákonně.

V Interview ČT pak rovněž poznamenal, že celý zátah v Lánech nese podobné rysy jako akce kolem lobbisty Ivo Rittiga nebo Jany Nečasové: „Skončí to nulovým výsledkem ve vztahu k Nejvyššímu státnímu zastupitelství.“

Policie v souvislosti se zadáváním veřejných zakázek Lesní správou provedla domovní prohlídky na řadě míst ve Středočeském kraji i jinde. Dva lidé čelí obvinění ze sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě.

Podle informací České televize kriminalisté stíhají ředitele Lesní správy Miloše Baláka a zaměstnance společnosti Energie, která od správy získala zakázku. Jde zřejmě o tendr na obnovu břehů v okolí Lán za 60 milionů korun i o několik dalších menších zakázek.

Vydáno pod