Spadlá trolej u Jistebníku zastavila koridor Praha–Ostrava

Vlakové spojení na hlavní trati mezi Prahou a Ostravou bylo v úterý odpoledne na několik hodin přerušeno. V Jistebníku na Novojičínsku totiž došlo k poškození trakčního vedení. Vlaky proto končily ve Studénce, odkud dál do Ostravy jezdila kyvadlová náhradní autobusová doprava.Provoz byl obnoven po víc než čtyřech hodinách ve 20:40.

Vlaky se na nejdůležitější trati na severu Moravy zastavily před pátou odpoledne. „Jízdou osobního vlaku Českých drah, který s největší pravděpodobností nerespektoval jízdní pokyny, které měl, což je předmětem vyšetřování, došlo ke stržení děliče a prověšení trakčního vedení,“ přiblížila mluvčí Správy železniční dopravní cesty Kateřina Šubová.

Na trati, po které přijíždějí do Ostravy vlaky z Prahy, Brna i Vídně či Bratislavy, pak nastala složitá situace. Mezi Přerovem a Studénkou stálo mnoho vlaků a čekalo, než budou moci pokračovat v cestě. Například vlak EC Praha, který mířil z Prahy do Varšavy, stál asi hodinu v Lipníku nad Bečvou, společně s ním čekal Regiojet do Košic a mezi Lipníkem a Hranicemi i košický spoj Leo Expressu. 

Některé spoje, které měly končit na Ostravsku, nakonec dojely do Studénky či jenom do Hranic na Moravě, odkud se pak jejich soupravy vydaly na cestu zpět.

Vlaky, které měly odjet z Ostravy, naopak stály na svinovském a hlavním nádraží. Některé čekaly déle než hodinu. Mezi Studénkou a Ostravou-Svinovem jezdily náhradní autobusy, ale kyvadlově, tedy bez přímé návaznosti na železniční spoje.