Vojáci dostali medaile za zahraniční mise. Učili Iráčany létat s Alkami, Afghánce s vrtulníky

Medaile Za službu v zahraničí dostalo na Vítkově osm desítek vojáků, kteří mají za sebou mise v Iráku, Afghánistánu a na Golanských výšinách. Zároveň vojáci předali šek nemocnému chlapci, na jehož léčbu se v Iráku složili.

V prostorách Národního památníku na Vítkově převažovali během vyznamenávání vojáci, kteří vyrazili do zahraničí učit. V Iráku působili v leteckém poradním týmu, který pomáhá s výcvikem tamních vojáků na bitevní letouny Alca. „Učíme je letadlo nejen ovládat po pilotní stránce, efektivně ho používat, ale učíme irácké letectvo tento letoun i správně udržovat a připravovat pro let,“ přiblížil velitel jednotky Denis Dúbravčík.

Další vojáci mají za sebou účast na misi Resolute Support v Afghánistánu. Její čeští členové jednak působí na velitelství mise, ale také cvičí piloty vrtulníků. Tři vojáci potom přijeli z pozorovatelské mise na Golanských výšinách. Pomáhali tedy dohlížet na plnění izraelsko-syrského míru. V současnosti však kvůli občanské válce v Sýrii působí pozorovatelská mise pouze na izraelském území. 

  • Lehké bitevní letouny L-159 Alca léta marně hledaly někoho, kdo by si je chtěl pořídit. Hrozilo, že jediným uživatelem zůstane česká armáda.
  • V posledních letech se ale objevilo několik zájemců včetně irácké armády. Ta použila Alky proti Islámskému státu v bitvě o Mosul. Podle velitele české výcvikové jednotky jsou s nimi iráčtí vojáci spokojeni. „Podle posledních informací je letka nasazována i nadále mimo Mosul do boje proti Islámskému státu,“ řekl.
  • Iráčtí piloti museli zahájit bojové nasazení po poměrně krátkém výcviku. „V našem prostředí je potřeba spousta výcvikových hodin i na simulátoru, aby byl pilot plně připraven k bojovému nasazení. Oni tím, že jsou v nouzi, ve válečném konfliktu a potřebují situaci řešit, tak (…) po 30 letových hodinách a krátkém výcviku na území Iráku byli schopni bojového nasazení,“ srovnal Denis Dúbravčík.
obrázek
Zdroj: ČT24

Během slavnosti se nepředávaly jen medaile. Syn vojenského policisty, který od narození trpí vážnou chorobou, dostal šek na více než 32 tisíc korun. Ty mezi sebou vybrali vojáci z iráckého leteckého poradního týmu, aby mu pomohli s léčbou.

Medaile Za službu v zahraničí pak vojákům předali náčelník generálního štábu Josef Bečvář společně s náměstkem ministra obrany Jakubem Landovským. Podle něj se česká armáda dostává při působení v zahraničí k možnému limitu. „Z hlediska teritoriálního rozprostření jsme dosáhli jakéhosi maxima, takže bychom chtěli udržet rozumné počty, ale nějakým způsobem zracionalizovat místa operačního nasazení,“ podotkl. Dodal, že mise v Iráku, Afghánistánu a na Golanech patří k nejproblematičtějším vzhledem k neustálému nebezpečí.

Josef Bečvář poznamenal, že účast v zahraničních misích je pro vojáky v jejich kariéře „naprosto zásadní“.

Ocenění účastníků a účastnic zahraničních misí
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Zahraniční působení by se přesto napřesrok mělo ještě rozšířit. Zákonodárci schválili vyslání českých vojáků do Pobaltí. Mise je podle vlády reakcí na „změněné bezpečnostní prostředí vyvolané agresivními kroky Ruska vůči Ukrajině“. V rámci akce budou v pobaltských zemích a také v Polsku mechanizované prapory v celkovém počtu asi 1200 vojáků v každé zemi.

  • Afghánistán: V rámci výcvikové mise Resolute Support působí v Afghánistánu úkolové uskupení, do kterého patří poradci či polní chirurgický tým. Zároveň je součástí mise Resolute Support strážní rota působící na základně Bagrám.
  • Kosovo: Česká armáda zůstává součástí sil KFOR, v současnosti působí deset vojáků na velitelství KFOR v Prištině.
  • Velká Británie/Somálsko: Tři vojáci působí v Northwoodu na velitelství operace zemí Evropské unie s názvem Atalanta, která chrání plavidla před somálskými piráty.
  • Bosna a Hercegovina: V rámci mise Evropské unie působí v Sarajevu i dva čeští důstojníci. Mise s názvem Althea má především pomoci s výcvikem místních vojáků.
  • Itálie/Středozemní moře: Na velitelství operace EUNAVFOR MED, která má bojovat proti nelegální migraci ve Středozemním moři, působí čtyři čeští vojáci. Pohybují se na operačním velitelství v Římě i na vlajkové lodi operace.
  • Mali: Ochrana velitelství výcvikové mise EU v Mali a doprovod jejího velitele a štábu je hlavním úkolem skupiny českých vojáků. Jejími členy jsou vojáci mechanizovaných a motorizovaných praporů, ale i příslušníci 102. průzkumného praporu z Prostějova a dalších. Jeden voják v Mali působí také v rámci stabilizační mise OSN, dříve v ní působila i elitní 601. skupina speciálních sil.
  • Irák: Poradní tým české armády pomáhá iráckým vojákům s výcvikem na letounech L-159 Alca. V zemi působí i výcviková jednotka chemického vojska a 2. výcviková jednotka vojenské policie.
  • Egypt a Izrael: Letecká jednotka s transportním letounem CASA C-295M se zapojila do operace MFO na Sinajském poloostrově. Její členové dohlížejí na dodržování podmínek mírové dohody mezi Egyptem a Izraelem. AČR má zároveň zastoupení i v pozorovatelské misi na Golanech, která dohlíží na dodržování míru mezi Izraelem a Sýrií.
  • Demokratická republika Kongo: Dva čeští vojáci se účastní pozorovatelské mise OSN.
  • Středoafrická republika: Tři vojáci se účastní pozorovatelské mise OSN.
  • Zdroj: Ministerstvo obrany