Egypt nechce odškodnit rodinu zavražděné Češky. Bojí se precedentu

Egypt se brání odškodnění rodiny Češky, která byla zavražděna na pláži v Hurgadě. Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) se obává vzniku precedentu pro podobné případy. Hledá ale jinou formu gesta. Česká turistka zemřela na následky útoku na konci července.

„Brání se tomu, aby provedli nějaké odškodnění, protože to je něco, co by byl pravděpodobně precedent do budoucna. Ale přesto také vím, že hledají nějakou formu gesta. Jestli ji najdou, to je na egyptské straně,“ uvedl Zaorálek.

Ministr prý rovněž egyptskému velvyslanci i ministru zahraničí řekl, že mu „připadá složité, aby vybízel rodinu k nějakému soudnímu řízení, kde by se domáhali náhrady“. Bylo by proto podle něj jednodušší, aby Egypt nějaké gesto podnikl.

Česká diplomacie požádala Egypt vedle odškodnění pro pozůstalé i o vyšetření útoku a pitevní zprávu. Podle Zaorálka Egypťané případ dosud neuzavřeli. „Ani nejsou schopni odpovědět na otázku, co byl jasný motiv a co bylo pozadí toho, co se stalo,“ poznamenal s tím, že český požadavek na objasnění okolností je „naléhavý“.

Egypťan, který před třemi týdny v Hurgadě zavraždil českou turistku a dvě další ženy, bude vyšetřen na psychiatrii. Převoz útočníka sympatizujícího s Islámským státem (IS) nařídil žalobce.

Muž 14. července zaútočil nožem v turistickém letovisku u Rudého moře. Podle egyptských bezpečnostních složek se chtěl připojit k IS. Agentura AP uvedla, že IS Egypťana přímo pověřila tím, aby napadl cizince.