Čechy potrápí přívalové deště a bouřky, východ republiky zase vedra

V příštích dnech budou velké teplotní rozdíly mezi západem a východem Česka. Meteorologové proto vydali hned dvojici výstrah: první se týká Čech, kam ve středu večer dorazí prudké bouřky a přívalový déšť s kroupami. Naopak východ republiky budou ve čtvrtek trápit vedra, teploty mohou vystoupat nad 34 stupňů Celsia.

„Nad střední Evropou se bude vlnit výrazné frontální rozhraní oddělující velmi teplý vzduch na východě a chladný na západě,“ uvedli meteorologové. První intenzivní srážky očekávají meteorologové ve středu po deváté hodině večer a v noci na čtvrtek. Další přijdou ve čtvrtek odpoledne a také v pátek.

Při dešti může spadnout až 40 litrů vody na metr čtvereční, přívalový déšť tak může zatopit sklepy. Výstraha před silnými bouřkami platí od středečních 21:00 do čtvrtečního rána zejména pro Prahu, Středočeský, Pardubický, Královéhradecký a Liberecký kraj a Vysočinu. Zahrnuje také Blanensko, Jesenicko, Šumpersko a Bruntálsko.

Předpověď počasí: Výrazné teplotní rozdíly mezi východem a západem (zdroj: ČT24)

Na východě se ochladíte jen na horách

Druhá výstraha se pak týká Moravy a Slezka, kde mohou ve čtvrtek teploty přesahovat 34 stupňů a příliš se neochladí ani v pátek, kdy může rtuť teploměru překonat 31 stupňů Celsia. Výstraha se týká Jihomoravského, Olomouckého, Zlínského i Moravskoslezského kraje, výjimkou jsou jen místa nad 600 metrů nadmořské výšky.

Vysoké venkovní teploty mohou lidem působit zdravotní komplikace. Měli by proto omezit tělesnou zátěž a nepobývat na slunci v poledne a odpoledne. Doporučuje se i hodně pít neslazené nealkoholické nápoje bez kofeinu, přednostně neperlivé, které je vhodné kombinovat s minerálkami.