Rada seniorů chce větší zastoupení starších lidí v politice. Mladí neznají jejich potřeby

Seniorů v samosprávách by podle organizací mělo být více (zdroj: ČT24)

Rada seniorů a další organizace chtějí prosadit víc starších lidí do politiky. Například v krajích je teď necelých šest procent zastupitelů starších pětašedesáti let. Číslo přitom proti předchozím volbám stouplo.

V obcích přibylo přes tisíc zvolených lidí v tomto věku - ani tady ale jejich podíl nedosahuje šesti procent. Některé spolky to komentují tak, že o kvalitě života seniorů často rozhodují ti, kdo jejich potřeby neznají.

  • Senioři v zastupitelstvech krajů (lidé nad 65 let)
  • volby 2012  -  26 lidí -  3,9 %
  • volby 2016  -  37 lidí -  5,5 % 
  • Senioři v zastupitelstvech obcí (lidé nad 65 let)
  • volby 2010  -  2 541 lidí  -  4,1 %
  • volby 2014  -  3 602 lidí  -  5,8 %
  • Zdroj: ČSÚ 

Aloisi Malému (Severočeši Most) bude v listopadu 73 let a na mostecké radnici má hned dvě funkce. Je zastupitel i radní. A na starosti má právě seniory. Jak říká, dřív v této oblasti nic nešlo, nebyly peníze. „A nejednou to jde,“ konstatuje .

Pomohl prosadit opravu všech pěti zdejších domovů pro důchodce. Zajistil i pravidelnou finanční podporu místnímu seniorskému klubu. Senioři sem chodí za zábavou, ale i na školení.

„To je taky jedna výhoda, že dnes má město radního pro seniory . Bez problému jsem s ředitelem městské policie zařídil, aby se chodilo do klubu seniorkám a seniorům vysvětlovat a ukazovat, jak by se měli bránit,“ říká Malý.

V Lounech se zase osvědčila poradní funkce. Za seniory na tamní úřad dochází Vilemína Svobodová (KDU-ČSL). Bude jí sedmdesát a zájmy seniorů hájí jako předsedkyně ve dvou komisích - ve zdravotní a pro rodinu.

„Musíme využít čas, který tady ještě máme, abychom předávali naše zkušenosti, vědomosti a potřeby mladší generaci,“ míní Svobodová. Spíš než na radnici ale úřaduje v lounském klubu seniorů.

Mladí neznají potřeby seniorů

Podle seniorských organizací by takových lidí mělo ve vedení měst i krajů přibýt. Už jen kvůli tomu, že podíl starých lidí v populaci každým rokem přibývá. „Mladí si myslí, že to všechno zvládnou sami. Ale nezvládnou, protože neznají seniorské potřeby,“ říká předseda Rady seniorů Zdeněk Pernes.

„Populace stárne a vyřadit tyhle lidi, odstrčit je, to by společnost stálo strašně moc peněz,“ upozorňuje ředitelka Nadace Charta 77 Božena Jirků.

Alois Malý a Vilemína Svobodová chtějí ještě kandidovat, zatím jsou ale spíš výjimkami. V posledních krajských i obecních volbách totiž senioři tvořili jen necelou desetinu všech kandidátů.