Stovky dvouletých dětí se letos nedostanou do školek. Nový zákon s nimi přitom počítá

Školky musely u letošních zápisů odmítnout stovky dvouletých dětí. Důvod dobře známý: není pro ně místo. Za dva roky přitom budou mít všechny dvouleté děti na školku nárok ze zákona. Řada obcí už proto začala stavět nové školy nebo přístavby. Někde ale čekají až na to, jak s nařízením přijímat dvouleté děti naloží příští vláda.

Průzkum ČT mezi českými městy ukázal, že školky zatím nemají prostor pro dvouleté děti. Při letošních zápisech jich musely velkou část odmítnout. Například v Hradci Králové se podle dosavadních informací letos do školky nedostane 113 dvouletých dětí, v Českých Budějovicích 121 dětí a v Liberci na 200 dětí mladších tří let.

V Praze 5 je to dokonce 125 dětí z 250 přihlášených u zápisu. V některých městských částech Prahy pak školky kvůli malé kapacitě dvouleté děti vůbec nepřijímaly. „Přijímají se pouze výjimečně a pouze pokud zůstává po přijetí vyšších věkových kategorií stále místo,“ sdělila vedoucí odboru školství Prahy 2 Petra Hainzová. Dvouleté odmítaly taky v Praze 4.

Už za dva roky (od školního roku 2020/2021) přitom budou mít všechny dvouleté děti nárok na přijetí do mateřské školy ze zákona. Stanovuje to novela školského zákona schválená loni. V Českých Budějovicích už proto postavili několik nových škol a přistavili pavilony.

„Tyto nové kapacity budujeme právě s ohledem na změnu legislativy a umisťování dvouletých dětí. Souvisí s tím totiž i snižování počtu dětí ve třídě a do budoucna již nepovolování výjimek,“ uvedl náměstek primátora Českých Budějovic Petr Podhola. Odkazuje tím na nové pravidlo, podle kterého může být ve třídě nejvýše 24 dětí a pokud ji tvoří pouze dvou a tříleté děti, pak jenom 16.

Školky tak rozšiřují i v Liberci. Město tu plánuje vytvořit takzvané jeselské třídy určené právě pro mladší děti. Naopak s přístavbami zatím nepočítají v Pardubicích ani ve Zlíně. „Díky výstavbě v předchozích letech jsou kapacity MŠ dostatečné, přibývají navíc soukromá zařízení,“ řekl mluvčí Zlína Zdeněk Dvořák. Místní školky přitom letos nepřijaly 90 dvouletých dětí, tedy třetinu všech přihlášených tohoto věku.

Výrazné změny nechystají ani v Praze 2 a 4. „V současnosti neprovádíme žádné kroky k navyšování kapacit mateřských škol či za účelem stavebních úprav umožňujících pobyt dvouletých dětí. Za předpokladu, že se legislativa ani po volbách nezmění, provedeme samozřejmě potřebné kroky,“ uvedla vedoucí odboru školství Prahy 2 Petra Hainzová.

Ministryně Valachová: Dvouleté děti ve školce jsou v zahraničí normální (zdroj: ČT24)

Rozšiřování školek podporuje taky ministerstvo školství, které poskytlo na dotacích už jednu miliardu korun s plánovanou další půl miliardou do roku 2021. Řada obcí přitom právě na pomoc MŠMT spoléhá. „Očekáváme, že MŠMT v souvislosti novou legislativní povinností připraví dotační programy pro obce s dostatečným finančním zajištěním“ uvedla vedoucí odboru školství v Plzni Dagmar Škubalová. Finance jsou hlavní brzdou také v Hradci Králové.

Podle MŠMT je hlavním cílem zařazování dvouletých dětí do předškolního vzdělávání slaďováním rodinného a pracovního života. Podle mluvčí MŠMT Jarmily Balážové bude i nadále konečné rozhodnutí na rodičích. Můžou dvouleté dítě umístit do školky, nebo ho nechat doma.