Insolvenční soudkyně Krčmářová odchází. Její kauzy prověřuje policie

Insolvenční úsek brněnského soudu přijde o dva soudce (zdroj: ČT24)

Insolvenční úsek brněnského krajského soudu přijde o druhého soudce. Po Janu Kozákovi, který je dočasně zproštěný funkce, odejde na vlastní žádost i Eva Krčmářová. Podnikatelé oba soudce obviňovali z nezákonných rozhodnutí. Konkurzní případy na krajském soudu v posledních letech opakovaně prověřovala policie. Jediným výsledkem je zatím stíhání Kozáka.

Policie nyní prověřuje také to, zda se v insolvenčním úseku nepřidělovaly spisy mimo stanovené pořadí. Podnikatel Bedřich Hnilica, který plánoval postavit u dálnice D1 hotel, už kvůli tomu podal podnět žalobcům.

Brněnský krajský soud poslal před čtrnácti lety podnikatele do konkurzu a dodnes řízení neuzavřel. „Nemůžu vydělat více jak životní minimum. Nemůžu nic vlastnit a prakticky nejsem schopen se ani bránit, protože nemám peníze na advokáta,“ řekl České televizi.

Soudkyně Krčmářová, která kauzu rozhodovala, podle Hnilici dostala jeho případ mimo pořadí. Nedodržení rozvrhu práce už u ní navíc konstatoval nadřízený vrchní soud při insolvenci mrazíren MIPL. „Je to velký problém, protože kde jinde než u soudu by se měly dodržovat zákony,“ poznamenal ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

Jan Kozák
Zdroj: ČT24

Krčmářová jakékoliv pochybení vždy odmítala. S vedením soudu se ale letos domluvila, že odejde na jiný úsek. Podle mluvčí Krajského soudu v Brně Evy Sigmundové přestoupí 1. října do nového občansko-právního odvolacího oddělení.

Už nyní ale musí vedení soudu řešit náhradu za dalšího insolvenčního soudce Jana Kozáka. Ministr spravedlnosti ho kvůli trestnímu stíhání koncem minulého měsíce dočasně zprostil funkce. „Chod soudu bude jistě ovlivněn. Jeho agendu převezmou dvě zastupující soudkyně,“ uvedla Sigmundová.

Kozák postavení mimo službu odmítá komentovat. Už dříve čelil výhradám například za postup v insolvenčním řízení OP Prostějov. Letos čelil i kárné žalobě. Nejvyšší správní soud ji ale kvůli pozdnímu podání odmítl projednat.