Odkaz Cyrila a Metoděje trvá dodnes, připomněla pouť na Velehradě

Cyrilometodějské oslavy vyvrcholily poutní mší na Velehradě (zdroj: ČT24)

Cyrilometodějské oslavy na Velehradě vyvrcholily hlavní poutní mší. Vedl ji jeden z nejvýše postavených mužů Vatikánu – kardinál Marc Ouellet. Společné mše se zúčastnili biskupové Čech, Moravy a Slezska. Na Velehrad dorazilo na třicet tisíc poutníků.

Oslavy příchodu slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu jsou v Česku jednou z největších církevních událostí roku. Jejich završením je národní pouť na Velehradě s bohoslužbou na nádvoří velehradské baziliky.

Kardinál Marc Oulett v ní letos podtrhl význam svatých Cyrila a Metoděje, z jejichž odkazu církev čerpá až do současné doby. Do v té době velmi neklidné střední Evropy přinesli srozumitelné písmo, jazyk i základy diplomacie a práva. „To je úžasné poselství. Ostatně už papež Jan Pavel II. řekl, že jejich dílo je vzorem pro církev v každé době,“ připomněl kardinál. „Byli to oni, kdo pro nás našli místo na mapě tehdejšího světa,“ podotkl kardinál Dominik Duka.

Cyrilometodějské slavnosti začaly na Velehradě v úterý 18. ročníkem Dnů lidí dobré vůle. Jejich součástí jsou výstavy i sportovní akce, poutníci se mohou také zapojit do ručního přepisování Bible.

Součástí programu oslav byl také benefiční koncert. Letos na něm vystoupili Jiří Pavlica s Hradišťanem, Marie Rottrová, kapela Slza nebo Filharmonie Bohuslava Martinů Zlín. Výtěžek ve výši 1,6 milionu korun poputuje na konto Velehrad pro Dům Ignáce Stuchlého – Salesiáni Dona Boska ve Fryštáku a pro Nadační fond Adiuvare.

Cyrilometodějská pouť se v Den slovanských věrozvěstů konala i na Slovanském hradišti v Mikulčicích na Hodonínsku, kde věrozvěsti působili. Příchod Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu si připomněli také lidé v pražském kostele, který nese jejich jména. Účastníci bohoslužby mohli uctít ostatky sv. Cyrila, které jsou zde uloženy.

Připomínka Cyrila a Metoděje v pražském kostele (zdroj: ČT24)