Dopravu na D1 u Brna komplikuje omezení. Tvoří se dlouhé kolony

Kolona na 210. kilometru D1. V provozu je jen jeden jízdní pruh (zdroj: ČT24)

Provoz na D1 u 210. kilometru ve směru od Ostravy na Brno komplikuje od ranních hodin oprava dálnice, jezdí se jen jedním pruhem. Vytvořila se asi šestikilometrová kolona, ucpaná je i objízdná trasa po souběžné silnici přes Rousínov. Hlášený je kolaps dopravy kolem křižovatky na Bedřichovické.

Oprava D1 u Brna mezi 204. a 210. kilometrem směrem do Prahy se dostala do nejkritičtější fáze, na Brno se kvůli pokládce nového povrchu v celém jízdním pásu přejíždí do protisměrného pásu a jezdí se jen jedním pruhem. Pomalu jedoucí kolona dosáhla zhruba k Rousínovu, tedy k exitu 216. Ucpaná je i objízdná trasa po takzvané staré silnici přes Rousínov. Řidiči si postojí především před kruhovým objezdem u Bedřichovic.

„Hlásili nám kolaps dopravy na křižovatce Krejčího a Bedřichovické ulice, na místo jsme poslali dopravní hlídku,“ řekla policejní mluvčí Andrea Cejnková.

Řidiči si tradičně postojí také u kruhového objezdu u Slatiny. Na zdržení se musí automobilisté připravit i ze směru od Šlapanic do Slatiny. Možností, jak se koloně na D1 vyhnout, je sjet u Rousínova směrem na Slavkov u Brna a přes Křenovice a další obce pokračovat na D2 a dál do Brna.

Kvůli uzavírce není možné sjet z D1 na odpočívadlo Rohlenka, zavřený je i nájezd na dálnici na 210. kilometru směrem do Prahy.  

„Věděli jsme dopředu, že to bude velmi kritické místo. Bohužel tato část D1 nenabízí šířkově nabídnout dva pruhy. Tlačili jsme proto na dodavatele, aby byla doba oprav tohoto úseku co kratší,“ řekl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl. A dodal, že dělníci pracují na dálnici i v noci.

Provoz se do dvou zúžených pruhů v každém směru opět vrátí po 23. červnu. Oprava bude kompletně hotová 30. července. Definitivně tak skončí omezení mezi Brnem a Vyškovem, která začala v roce 2012. Od té doby silničáři opravili dálnici mezi 194. a 230. kilometrem v obou směrech.

Úsek dálnice D1 s dopravním omezením
Zdroj: ÚAMK
Speciální vysílání k situaci na D1 (zdroj: ČT24)