Požádat o české vízum musí být snazší, současnou praxi kritizuje správní soud

Způsob podávání žádosti o víza a dlouhodobé pobyty v Česku se musí změnit. Podle Nejvyššího správního soudu má být možné podat žádost lidsky důstojným způsobem a v přiměřeném čase. V současnosti ovládají přístup k žádostem zejména na Ukrajině a Vietnamu překupnické skupiny, pro které jde o miliardový byznys. Pokusy obejít je se přitom setkávají u českých úřadů s nepochopením.

Nejvyšší správní soud se zabýval fungováním elektronického systému Visapoint již před rokem, kdy rozhodl, že k němu musí existovat alternativa osobního podávání žádostí, ale fakticky se mnoho nezměnilo. Přístup k žádostem o víza a dlouhodobý pobyt stále ovládají překupnické skupiny. Jak letos zjistili Reportéři ČT, na Ukrajině se za zařazení do systému platí dva tisíce eur, ve Vietnamu až devatenáct tisíc dolarů.

Nyní se rozšířený senát NSS zabýval případy dvou vietnamských občanů, kteří si stěžovali na postup české ambasády. Šlo o ženu, která tvrdila, že jí ambasáda zabránila v osobním podání žádosti o zaměstnaneckou kartu v úředních hodinách, a muže, který nemohl získat termín k osobnímu podání žádosti. V prvním případě rozhodoval soud, zda má žena žalovat ambasádu nebo ministerstvo zahraničních věcí – rozhodl, že ambasádu. Ve druhém případě pak podle NSS neměla o ukončení řízení rozhodovat ambasáda, nýbrž ministerstvo vnitra.

Při rozhodování, které se týkalo konkrétních kauz, soudce zpravodaj Karel Šimka ostře kritizoval celý systém vyřižování žádostí, který zůstává pod vlivem překupníků. „Ti, kteří služeb ,zprostředkovatelů‘ nechtěli využít, se do ,Kafkova Zámku‘, jímž se takto ambasády staly, snažili probít nejrůznějšími kreativními způsoby,“ řekl.

Podle rozšířeného senátu NSS sice je věcí úřadů, jakým způsobem technicky uspořádají vyřizování žádostí o pobytová oprávnění, ale systém musí mít jasná a férová pravidla a umožnit následnou kontrolu případného zneužívání. 

Visapoint dlouhodobě nabízel jen minimum volných časových „okének“ k osobnímu podání žádostí. Ministerstvo zahraničních věcí a ambasády ve Vietnamu a na Ukrajině tím podle NSS dlouhá léta protizákonně řešily přetlak zájemců o česká pobytová oprávnění. Podle mluvčí ministerstva Ireny Valentové ale na Ukrajině již ambasáda příjem žádostí o zaměstnanecké karty upravila.